2024. április 18., csütörtök
FONTOS

330 férőhelyes, új istállóval bővül a Körös-Maros Biofarm

A bővítés elsődleges célja, hogy növeljék az állatok komfortját.

Zömmel Kanadából származó Holstein-fríz szarvasmarháik vannak. A térségünkre jellemző klíma nem kedvez számukra, 25 fok felett már rossz a közérzetük ezeknek az állatoknak. Ráki Zsolt kiemelte, ahhoz, hogy jól tejeljenek a tehenek vagy meg kell etetni őket drága takarmánnyal, vagy jólétet kell biztosítani számukra.

Az új istálló építése idén januárban kezdődött és várhatóan szeptemberben birtokba vehetik majd az állatok.

Jelenleg a tritikálé táblát aratják a Körös-Maros Biofarm egyik területén. Ráki Zsolt hangsúlyozta, az idei termés alulmúlta a várakozásokat. Az aszály miatt akkora repedések vannak a földön, hogy nem érdemes elejteni semmit. Az elmúlt időszakot jellemző aszály ellen több dolgon kell változtatniuk a jövőben. Az egyik ilyen a fajtakiválasztás. Próbálnak stressztűrőbbeket kiválasztani, így visszatérnek az ősi gabonákhoz, mint az alakor, a tönke, tritikálé, rozs valamint a tönköly. Emellett a minél közelebbi betakarítási időpontok szerint állítják össze a vetésforgót. Ennek az a célja, hogy ne a nyári, júliusi, augusztusi hősokkban végezzék a betakarítást. A változtatás harmadik pillére az öntözés.

Ráki Zsolt kiemelte, ha egy 10 éves időszakot nézünk, akkor lehet, hogy a kukorica termelését teljes mértékben el kell hagyniuk. Így járhatnak az egyéb kapásnövények is. Olyan betonszáraz kemény a föld, hogy csak mechanikusan tudnak védekezni a gyomok ellen, de a kapák folyamatosan törnek a gépeken. A gyomok stressztűrőbbek, mint a kultúrnövények. és azt a kevés vizet, ami a talajban van, azt is elszívják a növényektől.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …