2024. április 20., szombat
FONTOS

A cukorbetegségben szenvedő gyermekek számára tartanak tábort

Hosszú múltra tekint vissza a Békés Megyei Cukorbeteg Gyermekek táboroztatása, de az Erzsébet tábor keretein belül immár ötödik éve rendezik meg Gyulán.

Az egy hetes, bentlakásos táborban közel harmincan vesznek részt, melyre Békés megye számos településéről érkeztek olyan gyerekek, akik érintettek a cukorbetegségben.

Barabás Emese Franciska egy éve cukorbeteg. Egy nap két alkalommal kell megmérnie a cukrát. A normál tartományban a 3,5 – és 6 közötti érték számít jónak.

Ocskai Lilla Budapestről érkezett a táborba, mert két éve Gyulán állapították meg a betegségét. Nála úgy derült fény a diabéteszre, hogy egy nyaralás alkalmával egy hét alatt sokat fogyott, valamint sok vizet ivott és egy reggel rosszul lett. Akkor nagyon magas értéket mértek, és bekerült a kórházba. Ocskai Lilla azt is elárulta, hogy amióta a betegsége tart, sokkal egészségtudatosabban és összeszedettebben éli mindennapjait.

Kosznáné Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, az egy hetes tábor egyik kiemelt célja a környezettudatosságra való nevelés. A napokban a gyerekekkel meglátogatták a békéscsabai hulladékválogató telepet, ahol a fiatalok megtanulhatták, miért fontos szelektíven gyűjteni a szemetet. A második kiemelt cél a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem.

A tábornak szintén fontos eleme az edukáció, melyről Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológus elmondta, ezáltal a gyerekek elsajátíthatják egymástól a cukorbetegség kezelését.

A diabéteszben szenvedő gyermekek esetében fontos, hogy megfelelő életvitelt alakítsanak ki, valamint, hogy a rendszerességet betartsák.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …