2024. április 24., szerda
FONTOS

Ketten egy úton címmel nyílt kiállítás a Tájvízházban

 

Tóth Márton András harmonika játéka nyitotta meg csütörtök délután azt a kiállítást, melyen fából faragott óra, tükör, és különféle hímzésű párnák is megtalálhatók voltak a gyulai Tájvízházban.

A Ketten egy úton elnevezésű tárlaton Győri Lajos faműves és Mecséri Cecília hímző munkáit tekinthették meg az érdeklődők. Győri Lajos alkotásaira leginkább a paraszti világban megjelenő motívumok jellemzők.

Mecséri Cecília munkáin a Nyugat-Dunántúltól egészen Székelyföldig számos motívum felfedezhető a kalocsai hímzéstől a kalotaszegin át egészen a matyó hímzésig. A kiállítók azt szerették volna érzékeltetni, hogy a fa és a textil kapcsolata mennyire elválaszthatatlan egymástól.

Széll János etnográfus a kiállítás megnyitóján arról beszélt, ha valaki elkészít egy tárgyat, az ösztönös vagy tudatos tevékenység is lehet. Az számít tudatosnak, mikor valaki nagyon mély tudást szerez egy-egy területről és ennek a tudásnak a felhasználásával a hagyományokhoz visszanyúlva készíti el a tárgyait, ahogyan Győri Lajos is tette.

A kiállításon kisméretű tárgyak szerepelnek, melyek könnyedén beilleszthetőek a hétköznapokba.

Pozsárné Kaczkó Zita elmondta, néhány évvel ezelőtt Győri Lajos készítette a Tájvízház számára azt a kulcsot, amelyet azóta minden kiállítónak átadnak szimbolikusan egy hónapra, ameddig a kiállítás tart. Ez az alkalom azért is különleges volt, mert így visszakerült hozzá az alkotása

 

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …