2024. április 19., péntek
FONTOS

Látványos programot kínál a Gyulai Végvári Napok

2018-ban készültek a videóban látható, látványos felvételek a gyulai várkertben. Hagyományőrző harcosok idézték fel előbb a vár 1566-os elestét, majd másnap az 1694-es visszavételét.

A programot idén július utolsó hétvégéjén több mint kétszáz hagyományőrző játssza újra a gyulai vár 1566-os ostromát. Bár akadnak olyan hagyományőrző események, amelyek kitalált történéseket dolgoznak fel, a Gyulai Végvári Napok – Magyarország egyik leglátványosabb hadijátékaként – valós, megtörtént eseményeket elevenít fel július 29-31. között, a történések élő kommentálásával és magyarázatával.

Fábián Tamás kommunikációs vezető azt mondta, 2022-ben az elmúlt évek leglátványosabb hadijátékára készülhetünk.

A rendezvény ebben az évben is a résztvevő hagyományőrök felvonulásával indul, akik a Kossuth téren és a Vízügyi Igazgatóság előtt díszsortűzzel is tisztelegnek majd a 16. századi várvédők előtt. A hétvége legérdekesebb, leglátványosabb része idén is az a hadijáték, ami az 1566. július 2-án kezdődött ostromsorozat momentumait eleveníti fel. Tizenöt hagyományőrző csoport játssza újra az ostromot, amelyet a rendezvény főkapitánya, Magyar István készít el.
 

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …