2024. július 23., kedd
FONTOS

Kitüntetéseket is átadtak a tizedik Gyulai Végvári Napokon

Nagy érdeklődés fogadta a hétvégén az immár tizedik alkalommal megrendezett Gyulai Végvári Napokat.

A három napos eseményen idén is a gyulai vár 1566-os ostromára és jó másfél évszázaddal későbbi visszafoglalására emlékeztek.

A rendezvény nyitónapján, pénteken a várkertben felsorakoztak a hagyományőrző csapatok, majd felvonultak Gyula utcáin.

A hagyományőrző csapatok díszlövésekkel emlékeztek a várvédő hősökre a Kossuth téren. Görgényi Ernő polgármester felelevenítette a török hódítás időszakát. Emlékeztetett, több, mint háromszáz éven át tartott az az élet-halál harc a magyarság és az Oszmán Birodalom között. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy azokról a hősökről is megemlékezzenek, akik Gyulán harcoltak.

Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, azért nagyon fontos ez a program, mert ha nem idézzük fel a múlt emlékeit, akkor jelenlegi életünket sem tudjuk megfelelő keretek között élni.

Görgényi Ernő polgármester idén is Magyar István kapitányt bízta meg parancsnoki feladatokkal és a vár védelmével.

Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese elmondta, egy olyan háború zajlott Magyarországon, mely két jelentős magyarországi települést, Gyulát és Szigetvárt is feltette a térképre.

A köszöntők végén elismerő oklevelek átadására került sor. Gyula városért elismerésben részesült Csikány Tamás, dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, a Gyulai Végvári Napok „szellemi atyja”. Magyar István, a Gyulai Végvári Napok főkapitánya, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kovács Ágnes az intézmény szakmai vezetője és Hőgyes Elek, az intézmény műszaki vezetője.

A rendezvény második napján, szombaton már csatajelenetek zajlottak a várkertben. A három nap során idén is ez volt az egyik legnépszerűbb program. A hadijátékon Csikány Tamás narrálásával követhették az eseményeket az érdeklődők. A Gyulai Végvári Napok zárásaként, vasárnap látványos jelenetek mellett a keresztények visszafoglalták a gyulai várat.

 

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …