2023. január 29., vasárnap
FONTOS

Elkezdődött a Történelmi Íjász Világbajnokság Gyulán

Három kontinens 21 országából érkeztek indulók a Történelmi Íjász Világbajnokságra.

Az augusztus 20-án záródó viadalon több helyszínen mérettetik meg magukat a versenyzők. Az indulók normál klasszikus, távcéllövő, valamint távlövő versenyszámokban csapnak össze. A versenyek hétfőn reggel kezdődtek Gyulán. Az egyik kvalifikációs helyszín a Thermál Camping volt.

A másik két hétfői helyszín a gyulai vár környéke, a várkert, valamint a Göndöcs-kert volt. A világversenyre csak történelmi jellegű íjakkal lehetett nevezni, négy kategóriában. Modern anyagú, valamint eredeti anyagokból készült történelmi íjak, vadász íjak, és történelmi hosszúíjak és egyéb botíjak kategóriában. Kovács Gergő Sopronból érkezett a családjával, közel 12 éve íjászkodik, erősségének a 3D-s versenyek számítanak.

A járványhelyzet miatt az elmúlt időszakban nem lehetett megrendezni a világbajnokságot. Az előző két, Gyulán megrendezett világbajnoksághoz hasonlóan most is nagy volt az előzetes érdeklődés, és sokan neveztek az eseményre. Az idei megmérettetés különlegessége, hogy kiemelkedő számú az ázsiai részvétel.

Az íjászat egy nagyon sokoldalú sportág, melynek hét szakága van. A kvalifikációs napokat egy VB rangsoroló, majd távcéllövő, és távlövő világbajnokság követi.

Nézze meg ezt is:

Erdős Kamillról végez kutatást a Néprajzi Múzeum Gyulán és környékén

Erdős Kamill hagyatékát az Erkel Ferenc Múzeum őrzi. A hatalmas anyag 514 fotó negatívot, kéziratos …