2022. október 1., szombat
FONTOS

Szentmisén adtak hálát az elmúlt tanévért

 

A hagyományokhoz híven tanévzáró szentmisét tartottak a Szeged-Csanádi Egyházmegye köznevelési intézményeiben. Átadták az intézményvezetői kinevezéseket, és a Szent Gellért Díj egyházmegyei kitüntetettjei is átvették érmeiket. Több mint félezer pedagógus vett részt a Te Deumon.

A Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság keretei között 76 intézmény működik: óvodák, általános iskolák és középiskolák. Lipcsey Imre főigazgató a Toronyirány magazinnak elmondta, további négy intézményt, köztük egy bölcsődét is átvesznek a nyár folyamán, így már minden korosztályt fogadhatnak a legkisebbektől az érettségiző diákokig. Nem egy esetben a kisebb települések közoktatási intézményei csak az egyházmegye segítségével tudnak megmaradni, a keresztény katolikus értékrend közvetítése mellett így egy másik, világi értelemben vett missziót is végrehajtanak. A szülők, a diákok nyitottak minderre, így folyamatosan növelni kell a beiskolázási kereteket.
Ezen eredmények pilléreinek – az óvodapedagógusoknak, a tanároknak és az őket segítő munkatársaknak – köszönték meg a munkáját, egyben hálát adtak az elmúlt iskolaévért a Szent Gellért Fórum rendezvénycsarnokában tartott tanévzáró Te Deumon.

– Mindannyian arra vállalkoztunk, hogy keresztény értékrend szerint végezzük szolgálatunkat, munkánkat – fogalmazott Kiss-Rigó László püspök. Hangsúlyozta, mindez nemcsak azt jelenti, hogy hagyományaink, kultúránk tekintetében keresztények vagyunk, hanem egyben személyes kapcsolatot feltételez Jézus Krisztussal, neki kell hálát adni. Mind a Bibliában, mind a történelem során megfigyelhetők olyan folyamatok, amikor egy-egy közösség, birodalom hanyatlik, majd újjászerveződik hasonló vagy valamilyen más formában. Ma az öreg kontinens, az Európai Unió küszködik komoly gondokkal, de él a remény, hogy lehet ezen segíteni.

– Nekünk, keresztényeknek, akik még vállaljuk az identitásunkat, kulturális tekintetben és hitünk tekintetében is feladatunk gyógyítani a beteg társadalmat – mutatott rá a püspök. – Ez nem azt jelenti, hogy rá kell kényszeríteni másokra a hitet, hanem azt, hogy Jézus Krisztust követve, mellette hitelesen tanúságot téve reméljük, hogy minél többen befogadják szívükbe a keresztény gondolatokat, a valódi értékeket.

Lipcsey Imre is megköszönte kollégáinak a munkáját. Kihívásokkal teli tanévet zártak: ősszel a pandémia jelentett nehézséget, az év hátralévő részében más kellemetlenségekkel kellett szembenézniük, de a pedagógusok közössége olyan erős, hogy meg tudott küzdeni ezekkel. A diákok kiválóan szerepeltek a tanulmányi versenyeken, a művészeti megmérettetéseken, a sportversenyeken, sokszor a nagyvárosi, nagyobb létszámú iskolák tanulóinál is jobban. Azonban nemcsak ezek tekinthetőek eredménynek: ha egy-egy valamely tantárgyból gyengébb teljesítményt elérő diák jegyei javulnak a tanári munkának köszönhetően, az legalább ekkora siker.

Több új intézményvezető kinevezését adták át ünnepélyesen, valamint átnyújtották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Gellért Díjat két nyugdíjba vonuló pedagógusnak. A díj arany fokozatát nyerte el Caimacan Klára, a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda nyugdíjba vonuló igazgatója, valamint Katona Zsoltné, aki a szegedi Fénysugár Katolikus Óvodát vezette.

Nézze meg ezt is:

Egy hét az evangélium közelségében

Az ÁGOTA közösség egyik missziója, hogy a családjukat nélkülöző gyermekek és fiatalok létállapotához érzékenyülve közvetíti számukra …