2024. április 19., péntek
FONTOS

Zajlik a második körös silózás a Gyulai Agrár Zrt területén

Jelenleg a téli tömegtakarmány egy részének a betakarítása zajlik a Gyulai Agrár Zrt területén. Ez már a második körös silózás az öntözhető területen.

Ancsin Péter elmondta, az aszály miatt néhány héttel ezelőtt már levágtak egy jelentős mennyiségű kukoricatáblát, melynek szerény a minősége. Az aszály miatt sem megnőni, sem termékenyülni nem tudott a kukorica. Ezért cső és szem nélküli növényeket, szinte száraz leveleket takarítottak be. Ez lesz a téli takarmány szerényebb minőségű része. Az ügyvezető kiemelte, bíznak benne, hogy a jelenlegi, öntözött területről betakarított kukorica kicsit jobb minőségű lesz. Néhány hét múlva beltartalmi vizsgálatok mutatják majd meg, hogy alkalmas lesz-e a tejelő szarvasmarha állomány téli takarmányozására.

A munkafolyamat során a kukoricát leszecskázzák, amit beszállítanak, ahol betonfalak között egy silótárolóban tárolják. Ott feldúrják és betapossák. Ancsin Péter kiemelte, az aszálytól függetlenül szeretnék fejleszteni az öntözést az agrár zrt területein. Az elmúlt évek időjárása felgyorsítja ezt a folyamatot.

Az elmúlt napokban leesett 35 milliméternyi eső a 2022-es termésekre már nem volt hatással. Viszont a talajnak és a környezetnek jót tett. Ancsin Péter elmondta, az elkövetkezendő időszakban a kukorica után betakarítják a napraforgó területeket. Ezt követően a magágy előkészítést, majd az őszi vetést végzik el.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …