2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Ha nyár, akkor családtábor

Idén már harmadik alkalommal vettünk részt a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből érkező családokkal a zánkai Családi Erzsébet-táborban. A szervező Erzsébet Alapítvány olyan élményközpontú, speciálisan a családokra szabott programsorozatot kínál, amely az Erzsébet-táborok szellemiségében, tábori környezetben teremti meg a biztonságos, gondtalan és programdús családi együttlét lehetőségét.

A családi táborokban a gyermekek a szülőkkel, és már a nagyszülőkkel vagy akár a dédszülőkkel együtt is táborozhatnak. Jelentkezni minden évben az együttműködő partnereken keresztül lehet, akik között van a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja is.

A Családi Erzsébet-tábor adta lehetőségek ideális alapot adtak arra, hogy a CsaládKözPont, mint együttműködő partner, fő céljaihoz illeszkedően a családok minőségi időt tudjanak együtt eltölteni, és közben más családokkal is tudjanak beszélgetni, játszani, kapcsolatba kerülni. A Balaton-part már önmagában is épp elég a feltöltődéshez, de a jobbnál jobb programoknak köszönhetően rendkívül tartalmas hétvégében volt részük azoknak a családoknak, amelyek a zánkai Erzsébet-táborban kapcsolódhattak ki a háromnapos hétvégéken.

A július első és harmadik hétvégéjén a megújult zánkai tábor minőségi szállásokkal, napi ötszöri étkezéssel és változatos programokkal várta a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből érkező, pihenésre vágyó családokat, mintegy 190 főt. Péntek este egy mesejátékot tekinthettünk meg, majd közösségi tábornyitó, vidám játék következett. A nap közös énekléssel, esti imával zárult.

A szombat közösségi lelki útravalóval indult. Reggeli után kézműves foglalkozások, baba-játszóház, arcfestés, családi társasjátékok, csocsózás, asztalitenisz, teqball, hajókirándulás és kalandpark szolgálta a kikapcsolódást és az élményszerzést. A családtagok gondtalan időtöltését – a közös programok mellett – az egyéni feltöltődést nyújtó elfoglaltságok is segítették. Ilyen lehetőség volt a relax-szoba, ahol a megfáradt szülők – főleg az édesanyák – egy igazán pihentető hátmasszírozást kaphattak.

A korábbi években nagyon népszerű volt a fiataljaink által szervezett strandröplabda bajnokság. Az ifjak lelkesedése gyorsan átragadt a szülőkre, így ők is beneveztek a versenybe, a többiek pedig lelkesen szurkoltak a pálya széléről az izgalmas meccsek során. A döntőben az ifjú titánok egy hajszállal előzték csak meg a meglepően dinamikus ötvenes szülők csapatát.

A part nyújtotta lehetőségek egyaránt megfeleltek a kisgyermekkel érkezőknek és a feltöltődni vágyó idősebbeknek. Este egy fantasztikus, lélegzetelállítóan profi cirkuszi előadás produkcióinak tapsolhattunk a cirkusz-sátorban, majd késő este arra is volt lehetőség, hogy a különböző településekről érkezők beszélgessenek, társasozzanak egymással a szállás földszintjén kialakított igényes közösségi terekben.

Vasárnap délelőtt Kondé Lajos pasztorális helynök atya bensőséges, gyermekbarát szentmisét celebrált a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből érkezett családok körében. Az evangéliumban a hetvenkét tanítvány elküldéséről hallhattunk: ez a küldetés mindannyiunkra érvényes felszólítás is egyben.

Jó volt találkozni és erőt meríteni egymás jelenlétéből. Néhányan így fogalmazták meg gondolataikat a tábor után:

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …