2024. április 20., szombat
FONTOS

Szabadtéri fotókiállításra készülnek vasárnap, az Almásy-kastélynál

Először 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén mutatták be, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.

Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon nyilvános rendezvényen dagerrotípia készült, amely a fotográfiában az elsőként gyakorlati használatba került képrögzítési eljárás volt. 2003 óta minden évben augusztus 29-e a magyar fotográfia napja. Az évfordulóhoz legközelebbi vasárnapon, azaz augusztus 28-án különleges, egynapos tárlatot rendez a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában a gyulai Székely Aladár Fotóklub és a békéscsabai Márvány Fotóműhely.

A közösségek hagyományosan az elmúlt évben készült alkotásaikat mutatják be ilyenkor egy szabadtéri tárlat keretében, a fákra és a kandeláberekre erősített szalagon elhelyezve a fényképeket. Idén semmilyen megkötés, előírás nem volt, mindenki azt a képét mutathatja be, mely a legközelebb áll a szívéhez.

A gyulai fotósok egyébként is aktívak, a csoport a hétköznapokban is működik – mondta el Bánfi Barna, a klub vezetője. A két fotóklub egynapos, szabadtéri kiállítása vasárnap 8 és 18 óra között tekinthető meg az Almásy-kastély parkjában.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …