2024. április 25., csütörtök
FONTOS

17 Békés megyei településen irtják a szúnyogokat a napokban

Áprilisban kezdődött a központi szúnyoggyérítési program, melyet idén is a katasztrófavédelem végez.

A gyérítés főszezonja a vége felé közelít, de minden esetben rovarbiológusok elemzik országszerte, hogy hol mekkora a szúnyog ártalom. Mindig ott van a vérszívók gyérítése, ahol éppen a legnagyobb számban vannak jelen a szúnyogok. Ezen a héten Budapesten több kerületben, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Mezőtúron, valamint tizenhét Békés megyei településen végeznek munkálatokat a szakemberek. Augusztus 29-én, hétfőn Gyula mellett Békéscsabára, Békésszentandrásra, Dévaványára, Dobozra, és Szarvasra terveznek földi kémiai gyérítést. Másnap, kedden Békésen, Csárdaszálláson, Ecsegfalván, Gyomaendrődön, Körösladányban, Köröstarcsán, Sarkadon, Hunyán és Kondoroson tartanak hasonló módon földi kémiai gyérítést, míg szerdán Mezőberényben és Orosházán. Ezek az időpontok abban az esetben érvényesek, hogyha ezt az időjárás engedi. Esős, szeles idő esetén pótnapon, az említett napot követő este pótolják a gyérítést.

Mukics Dániel kiemelte, az elmúlt időszak meglehetősen aszályos volt, ezért eddig Békés megyében nem volt szükség kémiai szúnyoggyérítésre. Biológiai szúnyoggyérítés viszont volt május 17-én, valamint augusztus 23-án.

A központi gyérítés nem terjed ki a magántelkeken lévő kisebb, összegyűlt vizekre, ezért mindenkinek van feladata e tekintetben. Figyelni kell, hogyha egy esőzés után megtelnek a vízgyűjtő edények a ház körül, akkor öntsük ki ezeket, így sokkal kevesebb szúnyoggal találkozunk majd.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …