2024. április 20., szombat
FONTOS

Támad a paradicsomvész

A paradicsomot számos veszély fenyegeti, a különféle bakteriális fertőzéstől kezdve a gombás megbetegedéseken át a kártevőkig, mégis az egyik legnagyobb problémát a paradicsomvész jelenti.

Ennek a gombának az életfeltételei leginkább alacsony hőmérsékleten, és magas nedvességtartalom, kiadósabb esőzések idején optimálisak. A paradicsom mellett a paprikára és a burgonyára is veszélyt jelent, hiszen az Amerikából betelepített zöldségek eredetileg a meleg, napos időt kedvelik.

Szűcs Gergely kertész elmondta, augusztus végén-szeptember elején ez a jelenség természetes folyamatnak nevezhető ezeknél a zöldségféléknél, hiszen hamarosan itt az ősz, ami a növények termésének a végét is jelenti egyúttal. A paradicsomvész tünetei közé tartozik a levél hirtelen gyors száradása, sárgás barnás elszíneződése, mely a termést is érinti.

Szűcs Gergely elmondta, ebben az időszakban már késő a védekezés. Annyit tehetünk, hogy az elszáradt részektől megszabadulunk. A következő évben időben kezdjük el a permetezést a különböző növényvédő szerekkel, hogy sikeres terméshozamban legyen részünk.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …