2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Idén eddig 12290-en adtak vért Békés megyében

A véradások szervezése a Magyar Vöröskereszt, így a Békés megyei szervezet legismertebb tevékenysége.

Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Egyetlen véradással három betegen lehet segíteni. A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Naponta 3-4 helyen lehet vért adni Békés megyében, éves szinten pedig mintegy 890 alkalommal tartanak véradást. A 34. hétig 590 alkalommal tették meg ezt, eddig 12290-en jelentek meg, közülük 1100-an voltak új véradók.

A Magyar Vöröskereszt a véradások mellett február 24-e óta az ukrán menekülteknek is segít. A Lőkösháza felől érkező, nemzetközi vonatokon utazó ukrán gyermekeket és édesanyákat látták el élelemmel, amíg várakoznak az útlevél kezelésre.

A szervezet a mintegy 50 helyen letelepedett ukrán menekült családokat is látogatja a megyében. Augusztus 29-én iskolaszereket adtak át a gyerekeknek. Tóth Zoltánné elmondta, május óta csatlakozott az élelmiszer mentéshez a Magyar Vöröskereszt. Az egyik, a megyében található 3 élelmiszer áruházból napi szinten mentik a pékárukat, zöldségeket, gyümölcsöket. Igyekeznek ezeket minél szélesebb körben eljuttatni a rászoruló családoknak.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …