A vár előtti téren rendezték meg szombaton a XVI. Országos Román Gasztronómiai Fesztivált.
Ez az esemény az Országos Román Önkormányzat egyik legnagyobb fesztiválja, melyet legutóbb a koronavírus járvány miatt csak 2019-ben tudtak megrendezni. A versenyzőknek hagyományos román nemzetiségi ételeket kellett készíteniük. Volt olyan versenyző, aki lecsót, de olyan is volt, aki flekkent és micset is mutatott be a zsűrinek.
Zamody Gábor, a zsűri elnöke elmondta, az értékelésnél nem az a mérvadó szempont, hogy nekik ízlik-e az adott étel. Sokkal inkább azt figyelik, hogy mennyire felel meg az adott szempontoknak. A pörköltnél többek között azt figyelik, hogy ne legyen túl zsíros, a hús legyen megfőve, de ne főjön túl.
Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte, a rendezvény célja, hogy összefogja a Magyarországon élő román nemzetiségű közösséget.
Az eseményen a román kulturális csoportok zenés táncos bemutatója is színesítette a programot.