2024. március 29., péntek
FONTOS

Élménytábor nehéz sorsú gyermekeknek Domaszék-Zöldfáson

 

Képes vagy!

Második alkalommal valósult meg tábor a kispapok Egy szívvel közösen ajándékozási programjából. Az első alkalom megható találkozásait átélve határozták el szeminaristák és elöljárók, hogy nem merülhet ki ennyiben, tartósabb „ajándékot” kell adniuk. Így született meg a Forrás-tábor 2021-ben. Egyházmegyeszerte olyanokhoz jutott el a meghívás, akiknek egyébként nincs lehetőségük eljutni nyáron táborba. Az Értékes vagy! – üzenetet közvetítő tavalyi tábor után idén a Képes vagy! tematikában álltak össze élménytáborrá a programok Domaszék-Zöldfáson. Az egyházmegye lelkigyakorlatos központjában negyvenhét 8-15 év közötti hátrányos helyzetű gyermek vett részt a táborban hat szeminarista, elöljárójuk, Serfőző Levente prefektus, önkéntesek és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája munkatársai szervezésében.

– A négynapos tábor programjaiban váltakozott a komoly és a szórakoztató. Volt bűvész show, Crazy Jump, vadaspark és szakmák, hivatások bemutatkozása. A csoportvezetők minden este mesét olvastak, reggel és este pedig kreatív imádságra hívtak, melyben volt lehetőség hálaadásra, előretekinteni az álomra, egy-egy jó cselekedetre – adott összefoglalót Tompa Szabolcs negyedéves papnövendék. – Megkülönböztettünk fiúknak és lányoknak szóló programokat. A fiúknak az erőpróba-kitartás köré építettünk feladatokat, míg a lányoknak a nőiség, szépség köré. Készítettek fülbevalót, végeztek gerinctornát és feladatuk volt gyümölcssaláta összeállítása is.

Milasin Katalin, a Kateketikai Iroda munkatársa elmondta, ezek a gyerekek nehéz családi körülmények között élnek. Sok az egyszülős család, ahol a gyerekek évente csak egyszer-kétszer találkoznak az apjukkal, édesanyjukkal. Sokan nem is élnek együtt szüleikkel, nevelőszülőknél vagy a nagymamánál helyzeték el őket. Többségében nagyon kemény élettörténetek állnak mögöttük, a foglalkozások során előjön belőlük, mennyire sebzettek. A foglalkozások, a játék, a személyes figyelem mind megerősítő élmény volt számukra, hogy a bennük lévő értékek kibontakoztatására kitartással és célok kitűzését követve képesek. Mindez távlatot nyitott számukra, valahonnan valahova tartanak. Mindezt együtt, közösségben átélve megtartó tapasztalat.

– Fontos volt a nevetés, a szórakozás, az együtt játszás. Megható volt a kíváncsiság, ahogy a következő programot várták – fogalmazta meg Katalin.

A táborban kispapok, hitoktatók dolgoznak együtt – emelte ki egymás megismerésének jelentőségét Serfőző Levente. Az elöljárónak fontos, hogy a szűk körben megszületett szándék követőkre talált a szeminaristákban, örül annak is, hogy a kispapok kipróbálhatják magukat táborszervezésben. – Felelősségünk, hogy bevezessük őket ebbe a munkába, és kísérjük ebben azokat, akik majd az egyházmegye motorjai lesznek – mondta a prefektus.

– Kihívás, ugyanakkor bátorító, hogy a jövő papjaival dolgozhatunk itt együtt. Az összhang, a párbeszéd működik – értékeli a hitoktató.

Tompa Szabolcs egyáltalán nem sajnálja a befektetett munkát: – Fárasztó, de tartalmas a tábor. Sokat jelent, hogy a fiatalok szeretik a kínált programokat, ezáltal megvan az egésznek az értelme.

A négy nap után új barátokat szerezve tért haza mindenki: gyerekek, kispapok, önkéntesek. Most sem kérdés, hogy lesz-e jövőre is tábor.

 

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …