2024. március 29., péntek
FONTOS

A fekete berkenyére épít a Gyulai Pálinka Manufaktúra

Május elején virágok, szeptemberben pedig már a termések színesítik az arónia, vagyis a fekete berkenye bokrokat.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra több, mint 17 hektáros gyümölcsös kertjében összesen 1200 tőke található. A rendkívül magas festéktartalmú növény antioxidánsokban gazdag. A fekete berkenye azért is számít népszerűnek, hiszen kevés kártevője van, ezért biztonsággal termeszthető.

A fekete berkenyének számos jótékony hatása van az egészségünkre. Többek között szabályozza a vérnyomást, megszünteti a gyomor problémákat, megelőzi gyomorfekélyt, valamint erősíti az immunrendszert.

Fabulya Attila kiemelte, a pálinka ínyencek az elmúlt egy évtizedben kezdték hasznosítani a fekete berkenyét, mint alapanyagot. Igaz, nagyon sok bogyó kell ahhoz, hogy egy liter párlatot készítsenek belőle, hiszen kevés a növény gyümölcscukor tartalma.

Fabulya Attila hangsúlyozta, a fekete berkenyéből szeretnének egy ország győztes pálinkát készíteni, melyhez sok alapanyag szükséges. Ennek érdekében idén elkezdtek még több arónia bokrot ültetni. Remélik, hogy pár év múlva több mázsa fekete berkenye terem majd a területen.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …