2024. április 19., péntek
FONTOS

Egy hét az evangélium közelségében

Az ÁGOTA közösség egyik missziója, hogy a családjukat nélkülöző gyermekek és fiatalok létállapotához érzékenyülve közvetíti számukra az evangélium üzenetét. Azoknak, akik közülük kifejezetten érdeklődnek a lelkiség, a hit megtapasztalása iránt, a nyári szünidőben minden évben tábort szervez a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Módszertani Intézmény pasztorációs csoportja és az ÁGOTA Alapítvány.

Az ország számos megyéjéből 23 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett az idei Hit táborba ÁGOTA Falvára, akikkel az ökumené jegyében foglalkoztak a vakáció első napjaiban a pasztorációs csoport tagjai.

– A pasztorális tevékenységünk kiemelkedő programja ez, amelynek célja, hogy a gyermekek még inkább elmélyítsék egyéni vallásosságukat, és további megerősítést kapjanak a kortárscsoportban megélt hit által. Idén is volt köztük református, görög katolikus és római katolikus vallású egyaránt – ismerteti a tábor jelentőségét Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója.
A táborozók bázisa a közösség új otthona, az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ volt, amelyet kifejezetten a gyermekvédelmi gondoskodásban felnövő fiatalok számára alakítottak ki ÁGOTA Falván. Az egyhetes program során a foglalkozások, beszélgetések témái között éppúgy szó volt az evangélium jelenlétéről a mindennapokban, mint a magyar labdarúgó válogatott történelmi, négygólos győzelméről az angolok ellen. Több kiránduláson is részt vettek, szakrális célpontokat kerestek fel Esztergomban, Szentendrén és Szegeden is.

A gyerekek és a felnőttek a napot közös imával kezdték, majd a keresztény hit alapjait jelentő értékeket dolgozták fel csoportos beszélgetéseken és feladatokon keresztül, miközben sokat énekeltek a táborra összeállított énekfüzet dalaiból. Természetesen a játék, a sport és a jókedv is része volt a mindennapoknak: sorverseny, foci, tábortűz színesítette a délutánokat, estéket.

Az így eltöltött egy hét alatt nemcsak megismerték egymást a gyerekek, hanem közösséggé váltak: barátságok szövődtek köztük, megélték egymás elfogadásának szeretetének, tiszteletének érzését.

Ennek eredménye az idei tábor egyik imája, amit mindannyian megtanultak:

A tegnap terhe már a tegnapé,
a holnap árnya még a holnapé.
Minden új reggelen
örök útitársamat köszönthetem:
Jó reggelt Uram, Jézus!
Jó reggelt öröm!
Jó reggelt békesség!
Jó reggelt kegyelem!

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …