2024. április 20., szombat
FONTOS

Díjazták az ország legjobb pálinkáit

Péntek késő délután kihirdették a Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményeit.

Az eseménynek idén is az Almásy-kastély Stefánia szárnya adott otthont, a közel másfél órás díjátadón számos elismerés talált gazdára. Az eseményen Bora Imre fesztiváligazgató felidézte, amikor elkezdték a verseny szervezését, szerették volna elérni azt, hogy újra Gyula legyen az ország első számú pálinka és párlatversenyének helyszíne.

Görgényi Ernő polgármester beszédében felelevenítette a pálinka történetét. Elmondta, eljutottunk odáig, hogy ma már tudjuk, hogy a legjobb gyümölcsökből készülnek a legnemesebb pálinkák.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke úgy fogalmazott, a pálinka lelke a gyümölcsből indul.

Lovassy György, a verseny igazgatója hangsúlyozta, az idei versenyre összesen 990 minta érkezett be nem csak Magyarország területéről, hanem a környező országokból is.

A pénteki díjátadón a bronz-, ezüst- és arany minősítések mellett különdíjakat ítéltek oda az arra érdemesnek tartott nevezőknek.

Idén a legjobb kereskedelmi pálinka a Podrum Palic 1896 Sljíva Baraba párlata lett. A legjobb bérfőzetett párlat díját Pucsok Sándor Starking alma párlata nyerte. Békés megye legjobb pálinkája 2022-ben a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt alma pálinkája lett.

A legjobb magánfőzött párlat Bartik Ádám és neje Megyer Könnye Sárga Vilmos párlata lett.

Adamik Anikó, a verseny szakmai igazgatója elmondta, az idei évben a bírálat új rendszerben zajlott.
A legeredményesebb bérfőzető idén Guba Krisztián lett, a legeredményesebb magánfőző elismerést pedig Mladoniczki István vehette át.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …