2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Vadász és horgásznapot rendeztek a várkertben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Vadász- és Horgásznapot szombaton, Gyulán.

A pálinkafesztiválhoz is kapcsolódó eseményt főzőverseny színesítette. A Sarkadi Horgász Egyesület sült keszeget készített.

A Gyulai Sporthorgász Egyesület vörösboros, gombás, gyufatésztás, míg a Munkácsy Horgász Egyesület pedig egy hét fajta halból passzírozott halászlevet készített.

Takács Árpád főispán az esemény megnyitóján kiemelte, a pálinkafesztivál és a vadásznap egyszerre szól a gasztronómiáról, a turizmusról, a közösségépítésről és a nemzetegyesítésről. Történelmi napra ébredt a Békés megyei vadásztársadalom, hiszen több mint három emberöltő után hazaértek az Almásy-kastély egykori ura, Almásy Dénes dám- és gímtrófeái, amelyeket 1905 és 1922 között ejtett el Gyulaváriban, illetve Gyula környékén.

Kónya István alpolgármester emlékeztetett, Gyula is büszkélkedhet egy jelentős Afrika-kutatóval, vadásszal, mégpedig Mészáros Kálmánnal. Neki köszönhetjük az első természetfilmeket, az első korabeli beszámolókat az afrikai nagyvadak viselkedéséről.

Jámbor László, a Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, a vadásznapok közel 30 éves múltra tekintenek vissza Magyarországon. Évről-évre megrendezik az országos vadásznapot, és a megyei, területi szervezeteknél is rendszeres megtartják ezeket a programokat.

Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége elnöke elmondta, a horgászat és a vadászat szorosan összefügg, de az előbbi egy egyéni tevékenység. Ahhoz, hogy ezt biztosítsák, ahhoz közösségi munkára van szükség.

Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke elmondta, harmadik alkalommal rendezték meg közösen a vadász- és horgásznapot. Kiemelte, az elmúlt évtizedek legnehezebb éve előtt állnak.

A szombati esemény részeként számos elismerést adtak át, illetve új vadászokat is avattak.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …