2024. április 23., kedd
FONTOS

A minőségi szálláshelyek maradhatnak meg hosszabb távon

Bár a szezon nehezen indult, az év első fele ugyanis 14 százalékkal maradt el a 2019-es évhez képest a vendégéjszakák számában.

Júliusban viszont már javult a helyzet, megteltek a szálláshelyek. Az augusztusi statisztika még nem készült el, de a szolgáltatók visszajelzései szerint ez a hónap is jól sikerült.

Jelentős áremelés is történt az elmúlt években, Gyula azonban így sem lett drágább, mint a vetélytársak. A turisztikai kft kérdőívet juttatott el a helyi szolgáltatókhoz, összesen 100 vállalkozás válaszolt. A felmérésből kiderült, hogy valóban nagymértékben emelkedtek az árak, főleg a szállodák körében. Ennek persze több oka van, de az egyik legfontosabb az, hogy elsősorban a Kisfaludy programnak köszönhetően jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.

Komoróczki Aliz elmondta, a kisebb szállásadók esetében két nagyobb csoport körvonalazódik. Az egyik leginkább kiegészítő jövedelemként tekint az idegenforgalomra, ők kevesebbet szeretnének invesztálni ebbe a tevékenységbe, alacsonyabban tartják az árakat, és inkább a kevésbé fizetőképes vendégeket várják. A következő időszakban várhatóan ők lesznek nehezebb helyzetben. A panziósok, apartmanosok másik része hivatásszerűen szolgáltat és folyamatosan fejleszt, egyben emeli is árait.

A jövőre nézve Komoróczki Aliz úgy fogalmazott, az emberek ezután is szeretnének utazni, és megvan az a réteg, mely a jövőben is meg tudja majd tenni ezt. Ők viszont a minőséget keresik majd. Gyulán teljes a konszenzus a tekintetben, hogy a város “nyitva” legyen a következő időszakban, a nagyobb attrakciók biztosan nem zárnak be, ugyanakkor már van olyan szálloda, mely a télen nem tart nyitva.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …