2024. július 23., kedd
FONTOS

Nyitva marad Gyulán a vár és a kastély

Nem zárnak be Gyula fontosabb turisztikai attrakciói; a vár és az Almásy-kastély is folyamatosan várja majd a vendégeket az előttünk álló hónapokban.

– Elképzelhetetlen, hogy bezárjuk a várat vagy az Almásy-kastélyt, s ezt a két kiállítóhely adottságai lehetővé is teszik – jelentette be Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket működtető nonprofit kft. ügyvezetője.

A szakember közlése szerint a városban sokan élnek az idegenforgalomból, miattuk is fontosnak tartja, hogy a két történelmi épület folyamatosan látogatható legyen.

– Nem is gondolkodtunk a két kiállítóhely bezárásában, hiszen addig van turizmus, amíg látogatható attrakció is. Felelősséggel tartozunk azok felé, akik az idegenforgalomból élnek – fogalmazott.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta: míg az Almásy-kastélyban a közelmúltban megvalósult felújításkor kialakított környezetbarát rendszer segíti a folyamatos nyitva tartást, a gyulai várban a közelmúlt – saját erőből megvalósított – hatékonyságnövelő fejlesztései és ezek gyors lezárása tette lehetővé, hogy ne kelljen bezárniuk.

– Az Almásy-kastély az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. működtetésében lévő kiállítóhelyek közül a legkorszerűbb, egyúttal a legzöldebb, energiafelhasználás szempontjából a leginkább hatékony – tájékoztatott az ügyvezető.

– A geotermikus fűtési-hűtési rendszernek köszönhetően az épületben nincs gázfogyasztás, a működtetést némi elektromos áram biztosítja – fogalmazott.

Alacsony energiafelvétellel működnek a kastély fényforrásai is, az épületben dolgozó munkatársak pedig az asztali gépeknél alacsonyabb fogyasztású laptopokat használnak, míg a tárlatban működő okos eszközök, az interaktív elemek is a nagy erőgépeknél jóval takarékosabb mini számítógépekről üzemelnek.

– Az energiatakarékosság a fenti módszerek segítségével mindig is jellemezte a kastélyt – mondta Fekete-Dombi Ildikó.

Az ügyvezető igazgató a gyulai várral kapcsolatban úgy fogalmazott: folyamatosan cserélték le a fényforrásokat energiatakarékosra, a folyamatnak most értek a végére. Mivel a várban nincs ruhatár, s a látogatók eddig is kabátban járták végig a kiállítást, a hőmérséklet pár fokos csökkentésével tudnak csökkenteni a költségeiken.

– Természetesen szem előtt tartjuk a műtárgyvédelmet is, így a vár kiállítótereiben ennek megfelelően tervezzük beállítani a hőmérsékletet.

– A nyitva tartásban lesznek azért változások valamennyi, általunk működtetett kiállítóhelyen. Ezt az elmúlt évek adataira, látogatószámaira alapozva alakítottuk ki – közölte Fekete-Dombi Ildikó.

– A változás a téli, november 1-február 28. közötti időszakra vonatkozik. A vár és a kastély hétfő kivételével 10-16 óra között lesz látogatható, az Erkel emlékház kedd és szombat között 10-től 14 óráig. Az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva, a téli időszak legmérsékeltebb vendégszámait hozó Ladics-ház és a Kohán Képtár zárva tart november 1-étől.

Nézze meg ezt is:

Szabadfestés a Szent Miklós parkban

  A gyulai nyár egyik hagyományos programja a szabadfestés a Szent Miklós parkban, melyet a …