2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Az uniós püspöki bizottság aggódik az EP abortuszt támogató állásfoglalása miatt

A COMECE főtitkára, Manuel Barrios Prieto

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) közleményben reagált az Európai Parlament (EP) 2022. július 7-i állásfoglalására az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának azon döntéséről, amely megsemmisíti az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államokban, valamint az abortuszhoz való jog és a nők egészsége védelmének szükségességéről az EU-ban.

A brüsszeli székhelyű katolikus testület főtitkára, Manuel Barrios Prieto 2022. július 8-án kiadott közleményében sajnálatát fejezte ki az EP állásfoglalása miatt, amely „utat nyit az egyetemesen elismert emberi jogoktól való eltérésnek, és hamisan ábrázolja az abortusz tragédiáját a nehézségekkel küzdő anyák számára”. Az EP azon javaslatára, hogy foglalják bele az abortuszhoz való jogot az Európai Unió Alapjogi Chartájába, kifejtette, hogy ez a lépés „fokozná a konfrontációkat polgártársaink és a tagállamok között”. Hangsúlyozta, hogy az európai emberek szorosabb egységén kell dolgoznunk, nem pedig ideológiai akadályok és megosztottság létrehozásán.

Ferenc pápa sokszor hangoztatott álláspontját kiemelve rámutatott, hogy „támogatnunk kell a várandós anyákat, és kísérnünk kell őket, hogy leküzdjék nehézségeiket a problémás helyzetekben”.
Kijelentette, hogy az Európai Parlament nem léphet olyan területre, mint például az abortusz, amely nem tartozik hatáskörébe, és nem avatkozhat be demokratikus uniós vagy nem uniós országok belügyeibe, és hozzátette: a radikális politikai napirendi pontok előmozdítása veszélyezteti az alapvető jogokat, beleértve a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési szabadságot, és rombolja a társadalmi kohéziót.

A COMECE elnöke, Jean-Claude Hollerich bíboros az EP-állásfoglalás elfogadása előtt is hangot adott az egyház aggodalmának azzal kapcsolatban, ahogyan az abortusz kérdését európai szinten kezelik. A bíboros Roberta Metsolával, az EP elnökével folytatott 2022. június 29-i találkozója alkalmával kijelentette:

– Az a kísérlet, hogy az abortuszt alapvető jognak tekintsék, ellentétes minden emberi lény méltóságának tiszteletben tartásával, ami az EU egyik pillére, és súlyosan veszélyezteti a vallás-, a gondolat- és lelkiismereti szabadsághoz való jogot, továbbá a lelkiismereti okokból való megtagadás gyakorlásának lehetőségét is.
A COMECE idén már többször egyértelműen megnyilvánult az abortusz és a magzat élethez való joga kérdésében. A testület elnöksége 2022. február 8-án nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejezték komoly aggodalmukat Emmanuel Macron francia elnöknek az EU Tanácsának soros francia elnöksége alkalmából az Európai Parlamentben tartott 2022. január 19-i beszédében tett javaslatával kapcsolatban, hogy az abortuszhoz való jogot illesszék be az Európai Unió Alapjogi Chartájába.

A COMECE főtitkára 2022. június 10-én a Vatikáni Rádiónak adott interjút annak kapcsán, hogy az Európai Parlament 2022. június 9-én állásfoglalást fogadott el az abortuszhoz való jogot fenyegető globális veszélyekről. Prieto atya akkor rávilágított, hogy jogi szempontból sem az európai, sem a nemzetközi jog nem ismeri el az abortuszhoz való jogot. A főtitkár aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az EP-állásfoglalás bizonyos tendenciára utal az Európai Parlamentben és az európai intézményekben, amely nem kedvez az életnek. Felhívta a figyelmet, hogy a bajba jutott nőket nem szabad magukra hagyni, és a születendő gyermek élethez való jogát sem lehet figyelmen kívül hagyni.

– Mindkettejüknek meg kell kapnia minden szükséges segítséget és támogatást – tette egyértelművé az egyház határozott álláspontját a COMECE.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …