2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Nemzetközi szervezethez csatlakozhat a román önkormányzat

Péntek délután a gyulai román iskolában tartottak sajtótájékoztatót, melyen részt vett Vincze Loránt erdélyi magyar politikus, európai parlamenti képviselő, aki egyben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának, a FUEN-nek az elnöke is.

Vincze Loránt a magyarországi, illetve gyulai románok helyzetével kapcsolatban azt mondta, itt jó helyzetben vannak a nemzetiségek, de közel sem minden országban van ez így. Emlékeztetett, az Európai Bizottság ugyan lesöpörte a „Minority SafePack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű kezdeményezés célkitűzéseit, mondván, hogy ezen a kontinensen nincs ilyen probléma, a valóság azonban ettől meglehetősen eltérő képet mutat. Míg Magyarországon szabadon leng a román trikolor, Romániában nem lehet kitűzni a piros-fehér-zöld zászlót.

Az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója, Kreszta Traján elmondta, tárgyalásokat folytattak arról, hogy a legnagyobb Magyarországi román szervezetnek is érdemes lenne tagságot szereznie a FUEN-ben, mely egy jelentős európai, nemzetiségi ernyőszervezet.

A nemzetközi szervezethez való csatlakozás sok lehetőséget tartogathat a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata számára – derült ki Kozma György elnök szavaiból.

A FUEN az európai őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvcsoportok érdekképviseleti szervezete, a legnagyobb kisebbségi ernyőszervezet Európában, amely 107 tagszervezetet tömörít összesen 35 államból.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …