2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Télen is nyitva lesznek a fő attrakciók, bezár a Ladics-ház és a Kohán Képtár

Szép látogatószámokat produkáltak az év eddig eltelt időszakában a gyulai múzeumok.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője a 3Témában arról számolt be, hogy mind az öt, hozzájuk tartozó helyszínnel elégedettek lehetnek. A korábbi évekkel összevetve olyan tekintetben meglepő változás érzékelhető, hogy az azonos hónapok idén nem a korábban megszokott trendhez igazodtak, a gyengébb májust erősebb júniust követte, az augusztus pedig némileg elmaradt a várttól. Ha a gyulai várat nézzük, akkor 2019-ben 102 ezer, idén pedig augusztus végéig 74 ezer ember kereste fel a látványosságot.

A műsorban szó esett a Múzeumok Őszi Fesztiváljáról, melyen idén a múzeumok bemutathatják, hogy milyen sokféle szerepet képesek vállalni a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában. Gyulán mind az öt helyszínen lesznek programok.

Az elkövetkező hónapok tartogatnak nehézségeket a kiállítóhelyek számára is. Az emelkedő energiaárak miatt ezeken a helyszíneken is takarékoskodni kell, a legfontosabb attrakciók azonban nyitva lesznek a leghidegebb hónapokban is, ezt a turisztikai ágazat szereplői különösen fontosnak tartják.

A vár és a kastély tehát nyitva marad, de nem zár be az Erkel ház sem, igaz, a nyitvatartás szorosabban igazodik a téli időszak szokásaihoz. A korábbi évek tapasztalata az, hogy délután négy óra után már nagyon kevés a látogató, ezért novembertől márciusig a vár és az Almásy-kastély keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között tart nyitva, az Erkel-ház keddtől szombatig 10 és 14 óra között tekinthető meg, a Ladics-ház és a Kohán Képtár pedig erre a négy hónapra bezárja kapuit.
 

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …