2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Testületi ülés: több témában döntött a grémium

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen.

Durkó Károly a szakrendelő felújítása kapcsán interpellált. Becsei László főigazgató főorvos levélben reagált a kérdésre. A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórház gyulai rendelőintézetében a járóbeteg szakrendelések átmenetileg a kórház egyéb épületeiben működnek. Változatlanul biztosítják a lakosság járóbeteg szakellátását.

A pályázat célja az épület műszaki biztonságának fejlesztése, és korszerű eszközök beszerzése. A korszerűsítés érinti a víz és elektromos hálózatot, kijavítják a tetőt, valamint tisztasági festésre is sor kerül. A költözésről, az elérhetőségek és a rendelési helyek változásáról folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a kórház honlapján és az intézmények portaszolgálatain.

A grémium a napirend előtti beszámolók között elfogadta a Gyulai Szakképzési Centrum, valamint a Gyulai Tankerületi Központ 2021/2022-es tanévre vonatkozó tevékenységéről szóló előterjesztést.

A fő napirendek között elfogadták a Gyula Város Egyesített Óvodájának beszámolóját. 450-450 ezer forinttal támogatták az Őszidő Közalapítványt, valamint a Wenckheim Krisztina Közalapítványt. Előbbi esetében a működési költség fedezésére, emellett gyógyászati segédeszközök vásárlására szeretnék fordítani az összeget. Az utóbbi közalapítvány pedig a Kálváriánál található “Régi Gyümölcsfák Kertje” faragott díszkapujának költségeire használja fel ezt az összeget.

Idén is csatlakozik felsőoktatásban tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat segítő Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez a gyulai önkormányzat.

Az ülésen a gyermekétkeztetésről szóló rendeletet is módosították. November elsejétől 20 százalékkal emelték a térítési díjakat. Elhangzott, egy óvodásnak a három étkezés nettó 569 forintba fog kerülni. Az általános iskolák esetében 474-re, míg a középiskoláknál 517 forintra nő az összeg.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos rendeletet is módosították. A Nürnbergi utcai boltnál található szelektív hulladékgyűjtő sziget megszűnik. A Honvéd utcai lakossági kérésre átkerül a piac kijáratához, a Béke sugárút 27-nél található pedig elkerül az Erkel Ferenc Művelődési Központ melletti parkolóhoz.

Az ülésen megszületett a testület energiaválsággal kapcsolatos első döntése. 2022 december 21 és 2023 január elseje között igazgatási szünetet rendeltek el. A hivatal ezen időszak alatt zárva tart, az ügyfélfogadás szünetel.

A grémium zárt ülésen döntött a Gyulahús Kft akvizíciós eljárásáról, a Havasi István-díj adományozásáról, valamint a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíj odaítéléséről.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …