2024. május 26., vasárnap
FONTOS

Gyulán ünnepeltek a Békés megyei németek

A németkéri Kierkrain együttes zenéjére a kétegyházi általános iskolások mutattak hagyományos sváb táncokat szombat délután. A gyulai szüreti forgatagot ezúttal összekötötték a Békés megyei németek kulturális napjával, melyet immár harmincadik alkalommal rendeztek meg.

Egykor minden németvárosi házhoz tartozott szőlő, így a szüret a legnagyobb ünnepek közé tartozott. A mustkészítés folyamatát itt is bemutatták, a reggel, frissen szedett szőlőt előbb a darálóba tették, majd a présbe, hamarosan már lehetett is kóstolni az italt.

A programon a megye nagyobb német közösségei bemutatták a rájuk leginkább jellemző szokásokat, hagyományokat, az almáskamarásiak például almás ételekkel érkeztek.

Elismeréssel szólt nemcsak a rendezvényről, hanem a Békés megyében élő németek törekvéseiről is Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke.

Az elmúlt évszázad sok nehézséget hozott az itt élő németek számára, ennek ellenére a mai napig próbálják megélni hagyományaikat – hangsúlyozta Mittag Mónika, a gyulai és a megyei német önkormányzat elnöke.

A szervezők azt ígérik, a hasonló programok a jövőben is folytatódnak.

Nézze meg ezt is:

Könnyűzenei találkozót rendeztek a zeneiskolában

  A közelmúltban rendezték az első Békés Vármegyei Zeneiskolai Könnyűzenei Találkozót a gyulai zeneiskolában. A …