2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Virágbúcsút tartottak a Nádi Boldogasszony templomban

Vasárnap tartották a Nádi Boldogasszony templomban a Magyarok Nagyasszonya búcsút, más néven virágbúcsút.

Serfőző Levente oktatási püspöki helynök emlékeztetett, Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta országának és népének sorsát. Szent Gellért vértanúnak, az ősi, Csanádi Egyházmegye alapítójának és első püspökének buzdítására a legtöbb templomot Mária tiszteletére ajánlották, köztük Gyula első templomát is, amely a Körösvidék első zarándokhelye lett.

A török hódoltság idején a templomot teljesen lerombolták. 1715-ben az elpusztult városba érkező hívők a nádasban elrejtve építettek új templomot a Boldogasszony tiszteletére. Serfőző Levente kiemelte, a Mária tisztelet mélyen benne él mindazokban, akik a Körösök vidékén nőnek fel.

Az a Mária tisztelet, amely jelen van a gyulai katolikus közösségben, a történelemben, ennek legkiemelkedőbb pillanata az volt, amikor az elmúlt század közepén ide zarándokolt Mindszenty bíboros is. 1947 májusában a Mária napok keretében több, mint 25 ezren imádkoztak a templom körül.

XIII. Leó pápa mintegy kilenc évszázados hagyományt szentesített, amikor 1896-ban külön ünnepet engedélyezett október második vasárnapjára. Ilyenkor a papság és a hívek Mária közbenjárását kérik Magyarországért és a magyar nemzetért. Így a vasárnapi eseményen, a Nádi Boldogasszony templomba érkező hívek a prédikáció után körmenetben járultak a Mária oltárhoz és virágokat helyeztek el ott.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …