Nem véletlenül került a fenntarthatóság témája az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatának fókuszába.
A beköszönőben lévő energiaválság arra késztette az országos rendezvény szervezőit, hogy a takarékosság, az ökológiai fenntarthatóság fogalmainak jegyében ne csak szórakoztatni akarják a látogatókat, hanem adott esetben olyan tapasztalatokhoz, jó gyakorlatokhoz segítség őket, melyeket mindennapi életükben is hasznosíthatnak.
E gondolatok jegyében a gyulai kiállítóhelyek munkatársai programjaikkal egyfelől szeretnék bemutatni, hogy ők maguk miként vállalnak szerepet a fenntarthatóság megvalósításában. Másrészt arra szándékoznak – a múlt értékeinek bemutatásával – példákkal szolgálni, hogyan tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat.
A kastély látványkonyháján Nagyanyáink velünk élő konyhája címmel rendeznek olyan programsorozatot, mely során egyszerű alapanyagok felhasználásával készítenek gazdaságos, de tápláló ételeket.
A látogatóközpontban úgy tervezik, hogy a Nagyanyáink velünk élő konyhája alkalmai nem korlátozódnak majd a Múzeumok Őszi Fesztiválja idejére, hanem a következő hónapokban is folytatódnak.