2024. április 24., szerda
FONTOS

November elsejétől kárenyhítési támogatásban részesülnek a gazdák

Idén komoly aszálykár érte a Békés megyei földeket.

A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben szeptember végéig tudták bejelenteni a gazdálkozók a kárukat a falugazdászok segítségével. Azok a gazdák jelenthették be ezt, akik 10 hektár fölött gazdálkodnak, és kötelezően részt vesznek a rendszerben, ahol kárenyhítési hozzájárulást is fizetnek.

Idén Békés megyében 7500 kárenyhítési igény érkezett be, amely 35 ezer parcellát, összesen 205 ezer hektárt érint. Kozsuch Kornél hangsúlyozta, ez a kukorica, valamint a napraforgó területeken a legnagyobb mértékű, gyakorlatilag 100 százalékos kárról beszélhetünk. Az őszi árpa és az őszi búza esetében tűrhetőbb kár keletkezett. Idén 55 ezer hektár kukoricát zúztak le a földre szemtermés nélkül a Békés megyei gazdálkodók. A napraforgó betakarítása eddig 95 százalékban történt meg, 1,2 tonna átlagtermésre tudtak szert tenni a gazdálkodók. Ez az előző évekhez képest csak 1/3-adnyi termést jelent.

A kárbejelentés után a kormányhivatal agrárügyi főosztálya helyszíni szemlével igazolta azt, hogy ténylegesen károsodtak-e azok a területek, amelyeket a gazdálkodók bejelentettek. A megadott 15 napos határidő hosszú időnek számított, hiszen akkor már lesilózni sem tudták volna a kukoricát az állattartó gazdák.

Kozsuch Kornél kiemelte, országos szinten egyedülálló, példaértékű volt az a munka, melyet Békés megyében végeztek. Ezt a munkatervet használták a későbbiekben a kormányhivatalok, és ez alapján kellett megtartaniuk a helyszíni szemléiket a silózási időszakban.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …