2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Tanévnyitó a közoktatásban és az egyetemen

Szeptember 5-én celebrálták a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatósága alá tartozó intézmények pedagógusai részére az ünnepi szentmisét a szegedi székesegyházban. Kiss-Rigó László püspök arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy ma a degenerált ideológiák vezetői reklámozzák magukat. Szent Pál idején is ilyen folyamatok játszódtak le, a kor hasonló gondolatai vezettek a Római Birodalom bukásához. Ahogy akkor, úgy ma is az evangéliumi igazságba vetett hit ezen ideológiák ellenszere. Rámutatott, Jézus az igazság megvallását nem rokonszenv, divat vagy mérlegelés szempontjává tette.

– Az értelmiségnek és főleg a hívő értelmiségnek az a feladata, hogy tanító legyen, és az igazságot hitelesen képviselje – fogalmazott a püspök.

Lipcsey Imre, a főhatóság főigazgatója azt kívánta kollégáinak, hogy legyen erejük a gyerekek szívében lévő értékek kibontakoztatására.

A hagyományokhoz híven tartották meg a Veni Sancte szentmisét és a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitó ünnepségét a szegedi Fogadalmi templomban szeptember 14-én, amelyen Kiss-Rigó László püspök felhívta a figyelmet több közelgő évfordulóra. Jövőre lesz ezer éve, hogy Szent Gellért, az egyházmegye alapítója Bakonybélbe vonult remetének, majd hét évvel később, 1030-ban a Csanádi Egyházmegye püspöke lett. Egy évszázada költözött a kolozsvári egyetem Szegedre, és ugyanebben az időszakban került a városba Temesvárról a katolikus teológia, amely a mai Gál Ferenc Egyetem elődjének tekinthető.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a katolikus egyetemek fontosságát hangsúlyozta. Úgy véli, a világ, az ember és az Isten titkait csonkítatlanul, a maguk teljességében kell kutatni – erre viszont csak a katolikus egyetemek képesek. Kifejtette, a Gál Ferenc Egyetem által nyújtott tudás a társadalom és az egyén fejlődését is szolgálja, az pedig különösen fontos, hogy határon túli magyarok is tanulnak itt, így az egész Kárpát-medencében egységes szakmai nyelv is tovább él.
Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora emlékeztetette az oktatókat, a hallgatókat és a meghívott vendégeket, hogy keresztény értékrenddel bíró, magas szakmai tudású hallgatókat képeznek az intézmény karain.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …