2024. április 19., péntek
FONTOS

Gyulán ünnepelte Mária mennybevételét a Körös-vidék

 

Püspöki részvétellel rendezték meg augusztus 14-én a Nádi Boldogasszony-búcsút. A középkori gyökerekkel bíró ünnep alkalmából hagyományosan a Körös-vidék népe Gyulára zarándokol, és imádkozik oltalomért a Nádi Boldogasszonyhoz.

A szentmisét bemutató Kiss-Rigó László püspök homíliájában az igazi keresztény imádság lényegéről is beszélt. Mint mondta, az imádságra nekünk van szükségünk azért, hogy szinkronba kerüljünk a Teremtővel. Hangsúlyozta, Isten szeretettel akarja a javunkat, de nem szolgálja ki kényünket-kedvünket.

A főpásztor szólt arról is, milyen az igazi vallásosság. Nehézség, küzdelem, áldozatvállalás mindig van az ember életében, de igazán örülni, boldognak lenni csak Istennel lehet.

– Sokan azt hiszik, Isten nélkül is lehet örülni az életnek, az igazi vallásosság még sok hívő ember szerint is csak beszűkíti a lehetőségeket, pedig az igazság pont fordítva van, Isten nélkül nem tudjuk igazán, a szó nemes értelmében élvezni az életet –fogalmazott Kiss-Rigó László.

Nagyboldogasszony ünnepének apropóján arra is felhívta a figyelmet, hogy van ennek az időszaknak egy kifejezetten magyar sajátossága is.

– Szent István a halála előtt, amikor úgy látta, hogy bizonytalan a politikai helyzet, és nem lehet biztos abban, hogy amit elindított, az folytatódni fog, az országot felajánlotta Máriának. Ezért is nevezzük magunkat Mária országának. Ez nem ok arra, hogy felsőbbrendűséget érezzünk, ez nem tesz minket különbbé, ez egy történelmi helyzet, mely erősíti identitásunkat, önbecsülést ad, és segít abban, hogy hűséggel eleget tegyünk annak a hivatásnak, amit keresztségünk és magyarságunk jelent – mondta a püspök.

A szentmise hagyományosan körmenettel zárult, a résztvevők az oltáriszentséggel kerülték meg a gyulai belvárosi templomot.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …