2024. április 20., szombat
FONTOS

Felidézték a megyei történetírás kiemelkedő alakjait

A lokalitás fontosságát hangsúlyozta a kozmopolitizmussal szemben a péntek délelőtti, városházi konferencián Görgényi Ernő.

A gyulai polgármester annak apropóján beszélt erről, hogy a megyei levéltár szervezésében a Békés megyei történetírás kiemelkedő személyiségeiről tanácskoztak. Hangsúlyozta, a helyi beágyazódás, a helyi értékek szeretete nélkül hazaszeretet sincs.

A konferencián a megyei történetírók pályaképének bemutatásával gyakorlatilag teljes képet adtak arról, hogyan alakult ki, és vált egyre professzionálisabbá a történészi szakma. Több újdonságot tartalmazott Héjja Julianna Erika előadása, aki a Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténeti Társulat munkáját elevenítette fel. Ez a szervezet jelentette a kezdetet, Héjja Julianna Erika pedig azt vázolta fel, milyen elképesztően nagy társadalmi támogatottság állta Társulat mögött.

A konferencia egyetlen nem levéltáros, vagy korábbi levéltáros előadója Pápai Attila volt, aki történetíró evangélikus lelkészekről, köztük az anekdotagyűjteményt is jegyző Haan Lajosról beszélt.

Karácsonyi János már módszertanát és tudását tekintve is nemzedéke egyik legnagyobb hatású alakja volt, aki ráadásul nagyon termékeny is volt. Az Aranybulláról írt, máig érvényes megállapításokat tartalmazó munkáját Halmágyi Miklós idézte fel.

Erdész Ádám nyugalmazott levéltárigazgató előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy a dualizmus idején hogyan találkozott a történetírás, az identitás és a politika.

A Scherer Ferenc történetírói pályaképét bemutató Sáfár Gyula elmondta, több aktuális kiadvány késztette őket arra, hogy idén a historiográfusokkal foglalkozzanak, és mutassák be, hogyan alakult ki ez a szakma.

A konferencián bemutatták Mogyoróssy János életútját, de szó esett a levéltárigazgatóként tevékenykedő Szabó Ferenc munkásságáról is.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …