2024. április 23., kedd
FONTOS

Fontos döntések a fürdőről, Elek Tibor maradt a várszínház igazgatója

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen.

A napirend előtti beszámolók között a Gyulai Várfürdőét hallgathatta meg a grémium. Itt az idei év első kilenc hónapjának időszaki gazdálkodásáról, a 2022-es év várható eredményéről és a 2023-as év üzleti tervezési koncepciójáról volt szó.

Az első kilenc hónap látogatószámában közel 59 százalékos növekedést regisztráltak, a gyógyászati kezelések száma pedig 55 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 2023 januárjától 14 százalékos átlagos béremelést terjesztenek elő, melyet két lépcsőben szeretnének megvalósítani. A jegyárak esetében is változás lesz a jövő évben. 2023 január elseje és június 15-e között 3200-ról 3600 forintra, június 16-tól pedig 3900 forintra nő a felnőtt napijegy ára. Az AquaPalota esetében jövőre hétköznap 2000-ről 2300 forintra, hétvégén és kiemelt időszakban pedig 2300-ról 2600 forintra nő a jegyár. A belépőjegyárak emelésének elsődleges oka az üzemeltetési-, és bérköltségek drasztikus emelkedése.

Kun Miklós kiemelte, a stratégiai fókuszuk átkerült a takarékosságra és az energiahatékony működésre. Ennek érdekében számos olyan lépést terveznek a jövőben, ami hosszú távon fogja befolyásolni a fürdő költséghatékonyságát.

A fürdő következő nagy volumenű beruházása a tervek szerint a 4-es kút vizének újbóli bevezetése lesz.

Jelenleg egy 50 kW teljesítményű napelem rendszer működik a fürdőben, melyet bővíteni szeretnének.

További céljuk a dögönyözős termálmedence hidrológiai áttervezése. Ennek segítségével lehetővé teszik azt, hogy még jobban forogjon benne a víz. Emellett a tervek között szerepel januártól a főépület átalakítása. Ennek egyik része, hogy a reumatológia épülete újra visszakerül a fürdőhöz. A tervek között szerepel a kupolás wellness átalakítása egy szauna-wellness parkká, melynek munkálatai 2023 őszén megkezdődhetnek.

A legutóbbi ülésen megszületett a testület energiaválsággal kapcsolatos első döntése. 2022 december 21 és 2023 január elseje között igazgatási szünetet rendeltek el. A döntés után még aznap megjelent egy kormányrendelet, amely értelmében a kormány december 21-től 2023 január 6-ig rendel el igazgatási szünetet. Így a korábbihoz képest további egy héttel meghosszabbították ezt az időszakot Gyulán is.

A grémium többek között döntött a helyi adóról szóló önkormányzati rendelet módosításáról is. 2023-ban évi 4000 forinttal emelkedik a kommunális adó annak érdekében, hogy biztonsággal tudják finanszírozni a városban a közszolgáltatásokat, emellett pedig, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani.

A gyulai képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy további 5 évig, 2027. november 2-áig továbbra is Elek Tibor vezetheti a Gyulai Várszínházat.

Elek Tibor elmondta, azért fog dolgozni, hogy a jövőre 60 éves Gyulai Várszínház továbbra is egy minden ízében közönségbarát, a legkülönbözőbb érdeklődésű és ízlésű közönségrétegeknek igényes ajánlatokat tevő, széleskörű elismerést kivívó intézmény maradjon az elkövetkező években is.

A grémium emellett zárt ülésen döntött az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjak odaítéléséről is.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …