2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Múzeumi szabadegyetemet indított az Erkel Ferenc Múzeum

 

A helytörténet, a régészet, a néprajz és a muzeológia iránt érdeklődőknek indított szabadegyetemet az Erkel Ferenc Múzeum.

A közgyűjtemény a birtokában lévő izgalmas tárgyakat és felhalmozott ismereteket szeretné minél inkább közkinccsé tenni. Az események helyszíne minden alkalommal az Almásy-kastély Stefánia-szárnya lesz. A havi rendszerességgel jelentkező programok szerdai napra esnek és 17 órakor kezdődnek. Első alkalommal Liska András “Bizánci aranytárgyak a Paradicsomból. Egy régészeti ásatás kincsei és rejtélyei” címmel tartott előadást. A régész kiemelte, tudatosan választotta ezt a témát, ahol egy néhány éve előkerült gepida kori leletegyüttesről számolt be az érdeklődőknek.

Egy olyan gepida kori temetkezés került elő, ami egy magányos sír volt. Egy 30-40 év közötti nő sírját találták meg, akinek a viselete, valamint a mellé helyezett túlvilágra szánt tárgyak kifejezetten nagy gazdagságról tanúskodtak. Liska András kiemelte, két korszak határáról származik ez a különleges sír. A gepida királyság már éppen felbomlott, az Avar Kaganátus pedig éppen létrejött a VI. század közepén, amikor valószínűleg ez a hölgy a végső nyughelyét megkapta a jelenlegi paradicsomi lakótelep mellett.

A leletegyüttesben található többek között egy kupolás kialakítású bizánci aranygyűrű, ami a szent sírnak egy nagyon korai ábrázolása. A Jézus Krisztus sziklasírja fölé emelt IV. századi templomnak egy viszonylagosan leegyszerűsített, de jól azonosítható változata ez, melyet a nő az ujján viselt. A programsorozat november 30-án folytatódik, ahol Kocsis János vezetésével “Mesélő épületek – őszi séta Gyula történeti városrészében” címmel várják az érdeklődőket.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …