2024. március 29., péntek
FONTOS

A használati tárgyakon is jól mutatnak a hímzések

Schriffert Zille és Gyepes Ákos fellépése színesítette kedd délután a Jelenkori tradíció címmel megnyíló kiállítást az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A tárlaton a Boglárka Hímző Klub tagjai mutatták be alkotásaikat. A csoport három éve indult Békés Megyei Népművészeti Egyesület Használható hagyományok programja keretében a német klubban, de onnan a művelődési központba költöztek, így tulajdonképpen hazai környezetben mutatták be munkáikat.

Farkasné Kun Anikó, a csoport vezetője azt mondta, egy éve még nem gondolta volna, hogy ilyen szép kiállítást fognak megnyitni.

A Boglárka Hímző Klub tagjainak elsődleges célja az, hogy a gazdag népi hímzés mintakincset megjelenítsék a mai használati tárgyakon. A tárlaton is ruhákat, táskákat, kiegészítőket láthatnak az érdeklődők, olyan darabokat, amelyeken keresztül bemutatják a rendkívül gazdag magyar népi mintakincset. A klub pályázatokra és kiállításokra is készít kollekciókat, ott voltak munkáikkal az évente megrendezett Országos Népművészeti Kiállításon, amelyen több ezer alkotás között ők is bemutatták munkáikat.

A hímző klub tagjai munkájuk során elsősorban a környékbeli hímzéseket dolgozzák fel, így a például a megyei szűcshímzést, az egyelőre kevéssé ismert gyulai szűcshímzést, illetve a Békés megyei fehérhímzést, ugyanakkor távolabbi tájegységekre is kitekintenek, így udvarhelyi és palóchímzések is megjelennek munkáikon.

A Boglárka Hímző Klub több, mint harminc egyedi tárgyat bemutató tárlata a művelődési központ emeleti kiállítóterében november 30-ig látogatható.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …