2024. április 24., szerda
FONTOS

Rendhagyó irodalomórát tartottak Szendrey Júlia életéről

Szendrey Júlia életéről szóló rendhagyó irodalomórát tartottak az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A Feleségek felesége című előadásban Petőfi Sándor házastársának a születésétől a halaláig végigkísérték az életét.

Napjainkban sokkal többször hangzik el Petőfi neve, hiszen 2023-ban lesz a születésének 200. évfordulója. Az előadásban Szendrey Júlia szemszögéből idézik meg a költőt.

Nem csak egyszerűen egy szerelmi házasságot, alkotói lényüket mutatják be, hanem egy sokkal komplexebb képet adnak a reformkorról. Arról, hogy ebben a korban hogy éltek a nők. Tallián Mariann színművész kiemelte, Petőfi Sándor nem lett volna az a nagy forradalmár, hogyha nincs mellette Szendrey Júlia. Az előadással ezt szeretnék bebizonyítani.

Az előadásban elhangzottak Szendrey Júlia saját, dallamokra írt népies műdalai, valamint Petőfi énekelt versei is, többek között Arany János megzenésítésében.

Elhangzott, Szendrey Júliának az volt élete nagy tragédiája, hogy Petőfi Sándor eltűnt 1849. július 31-én. Közös gyermekükkel visszavárta a költőt, de szegény marad, majd egy év múlva hozzáment egy történészhez, Horvát Árpádhoz. Abban a házasságban azt a hagyományos szerepet kellett betöltenie, amit abban a korban a nőknek kiszabtak.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …