2024. április 20., szombat
FONTOS

A 130 éves református templomot ünnepelték Gyulaváriban

Harangszóval várták az ünneplőket vasárnap délután, a gyulavári templomban.

A Bay iskola kórusa is fellépett a református templomban rendezett ünnepségen. A program legfontosabb apropóját az adta, hogy idén 130 éve annak, hogy a világhírű fizikus, Bay Zoltán édesapja, Bay József lelkipásztorkodása alatt megépült a templom.

Az épület és a helyi református közösség történetét Lengyel Magdolna elevenítette fel. Emlékeztetett, a település az 1700-as évek elején éledt újjá. 1716-ban a közel 150 kilométerre fekvő Érsemlyénből, Kazinczy Ferenc szülőfalujából költözött ide hét református család, akiket később mások is követtek

Demeter Ottó a Békési Református Egyházmegye esperese kiemelte, az istentiszteleten nem csak a templom megújításáért mondtak hálát. Demeter Ottó arról is beszélt, hogy Gyulaváriban egy erős, összetartó gyülekezet működik, melyet immár 27 éve vezet Hegedűs István lelkész.

Kónya István, Gyula alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Hegedűs István lelkipásztor elődeihez méltó módon, energiával és igyekezettel sok mindent megvalósított Gyulaváriban. A közelmúltban sikerült felújítani a templomtornyot, a ravatalozót, és rendbe tették az épület környékét is.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …