2024. április 19., péntek
FONTOS

A vasúti átjárókban történő helyes áthaladásra hívja fel a figyelmet a rendőrség

A biztonsági öv használatára rendszerint felhívják a figyelmet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

Emellett a gyermekek esetében az életkoruknak és a magasságuknak megfelelő biztonsági ülésbe, vagy ülésmagasítóra ültessük őket. Szombati Andrea sajtószóvivő kiemelte, megdöbbentő adat, hogy idén Békés megyében eddig 13 veszítették úgy életüket közlekedési balesetben, hogy egy olyan járműben ültek, melyben használniuk kellett volna az övet. Közülük kilencen nem is használták. Szombati Andrea hangsúlyozta, a biztonsági öv nem feltétlenül óv meg a sérüléstől, de mindenképpen csökkentheti a sérülés súlyosságát. Adott esetben tragédiát is megelőzhetünk azzal, hogyha be vagyunk kötve.

Nem minősül jogsértésnek 2023. január 1-jétől – a rendelkezéseknek megfelelő esetekben -, ha a vezető nem tartja magánál a jogosítványát, valamint a jármű forgalmi engedélyét.

Szombati Andrea kiemelte, az idei évben sok hír szólt arról, hogy vasúti átjárókban történtek balesetek, illetve halálesetek. Így történt ez Békés megyében is.

„Fények, sínek, életek” címmel baleset-megelőzési programot tartott a napokban a rendőrség Békéscsabán.

Az eseményen kiemelték, ha van teljes vagy félsorompó és leengedték azt, vagy éppen csukódik lefelé, semmiképpen nem szabad a sínekre lépni, a síneken áthajtani. Akkor is tilos kikerülni a sorompót és átmenni az átjárón, ha még nem látszik a közeledő vonat. Kerékpárral, gyalogosan és autóval is nagyon óvatosnak kell lenni, figyelni kell a jelzéseket. Ha fénysorompó van és tilos jelzést ad, pirosan villog, mindenképpen meg kell állni! Minden átjárónál alaposan körül kell nézni. Olyan helyeken, ahol nagy a gyalogos forgalom, ezért vannak a labirintus formájú korlátok. Ha a gyalogosok azok között mennek végig, mindkét irányba el kell fordulniuk.

A szakemberek kérték a fiatalokat, hogy mindenképpen tartsák be a szabályokat, mert ha vonat gyalogossal, kerékpárossal, vagy bármilyen más járművel ütközik, nagy esélye van annak, hogy a baleset súlyos, vagy végzetes következménnyel jár.  Ráadásul a vonatvezetők, ha bármi vagy bárki a szerelvény elé kerül, nem tudják olyan gyorsan, rövidtávon megállítani a szerelvényt, mint a közúti járműveket.

Nézze meg ezt is:

Hormon- és szteroidkészítményeket találtak a pénzügyőrök Gyulánál

Az egyenruhások átvizsgáltak Gyulán egy olyan bolgár kamiont, ami különféle gyűjtőárut szállított Angliába. A méretes …