2024. március 29., péntek
FONTOS

Kulturális terek Békésben

 

Gyulán már beérett a munka gyümölcse, a vár és az Almásy-kastély együttese viseli a koronát Békés megyében, ha megvizsgáljuk a térség kulturális tereit.

Békéscsabán nagy terveket szőnek, a várhatóan 2023-ban elkészülő Munkácsy-negyed nagy reményekre jogosít.
A járvány előtti, utolsó évben már a száznyolcvanezret ostromolta a Gyulai Vár és a vele szemben elhelyezkedő Almásy-kastély Látogatóközpont hivatalos látogatószáma. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak Békés megyei, hanem a vidéki Magyarországot tekintve is országosan kiemelkedő adatokról beszélhetünk.

Ez az imponáló, egészen pontosan 178 256-os látogatószám a járvány miatt persze jelentősen lecsökkent, de ez nem helyi sajátosság, hanem az egész világon érezhető tendencia.

A várat persze mindenki ismeri. Ha bárkit megkérdezünk, mi jut eszébe Gyuláról, a fürdő és a kolbász mellett – vagy inkább azok előtt – biztosan a középkori téglavárat említi. Az ideérkező vendégek számára az igazi meglepetés az Almásy-kastély, mely az egykori palánkvár fürdő felőli oldalán épült, az évszázadok alatt folyamatosan bővülve. A kommunista diktatúra idején iskola, majd csecsemőotthon működött itt, a freskókat lemázolták, és az épület a rendszerváltoztatás után is leginkább elhagyatva, pusztulva állt.

A változást a 2010-es évek hozták meg, amikor kormányzati segítséggel felújították a kastélyt.

Múzeumi szempontból az igazi kihívást az jelentette, hogy az egykori berendezésből semmi sem maradt. Mint kiderült, ez a látogatóközpont előnyére vált, hiszen így olyan koncepciót alakítottak ki, mely ha nem is teljesen egyedi az országban, de az biztos, hogy kevés helyen található ilyen. Mint azt Fábián Tamás kommunikációs vezető elmondta, a kulcsszó az interaktivitás. A nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy ahol egykor kanárik voltak, most is madaraktól hangos a terem, de ki lehet próbálni, milyen parfümöt használtak egykor a hölgyek, meg lehet teríteni egy étkezéshez, és ha virtuálisan is, de fel lehet ölteni a grófi ruhákat. Az egyediség érhető tetten a tárlatvezetéseken is, ezek a kastélyban, de a várban sem a hagyományos mederben zajlanak. A várszínházi programoknak is helyet adó egykori erődítményben a sötétség beálltával gyertyafény mellett is elkalauzolják a vendégeket, rendszeresek a solymászbemutatók, nyaranta pedig hagyományőrző harcosok közreműködésével idézik fel a török ostromot, majd az erősség visszavételét.

Ha készülne egy térkép Békés megyéről, amely a jelentős kulturális tevékenységet mutatná be, Gyula mellett a békéscsabai Munkácsy-negyed kapna igen erős színezetet. Még úgy is, hogy az ambiciózus tervek megvalósítása jelenleg is zajlik a békési megyeszékhelyen. A festőfejedelem nevét viselő koncepció szerint ez lesz a Dél-Alföld első kulturális negyede, mely összefogja a belvárosi intézményeket.

Ezek egyike a Munkácsy múzeum, mely a járvány előtt az átépítés ellenére is több mint harmincezer látogatót fogadott. Bácsmegi Gábor igazgató úgy vélekedett, az egymáshoz közel eső intézmények összefogása révén erősebbé vált az a programcsomag, amivel meg tudják szólítani a vendégeket, a fizikai környezethez pedig egyedülálló szellemi háttér társul a Csabagyöngye Kulturális Központtal, a megyei könyvtárral és a bábszínházzal.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …