2024. március 29., péntek
FONTOS

Ajánlott a tél beállta előtt szakemberrel is átnézetni autónkat

Többek között az ablaktörlő lapátok állapotát érdemes ellenőrizni a hideg, téli hónapokban.

A tartós fagypont közeli hőmérséklet a mindennapokban megnehezítheti az autósok életét. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha időben felkészítjük járműveinket a télre. A téliesítést magunk is elvégezhetjük, de ajánlott a hideg idő beállta előtt szakemberrel is átnézetni járművünket.

Gombos Tamás elmondta, a téli időszakban az autósok leggyakoribb problémája az akkumulátorokkal szokott lenni. A gyenge állapotúakat még a fagyos idő előtt érdemes kicserélni.

Amikor a hajnali, reggeli hőmérséklet 7 fok alá csökken, akkor már a téli gumi abroncs száraz körülmények között is jobb tapadást biztosít, mint a nyári. Egy esős, havas, esetleg jeges út esetén már jelentős különbségek lehetnek.

A nyári gumi esetében 7 fok alatt jelentősen csökken a rugalmasság, ami nagymértékben befolyásolja a tapadást, vagyis egy kritikus forgalmi szituációban a fékút hossza nagyon megnőhet. A fékezés mellett akár egy kikerülő manővernél sem ugyanúgy reagál egy megkeményedett nyári autógumi.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai arra kérik a forgalomban közlekedőket, hogy a megszokotthoz képest lassabban hajtsanak ködös, nyirkos időben. Igazodjanak a megváltozott időjárási körülményekhez, hiszen hogyha lecsökken a látótávolság az nagyon nagy veszélyt jelent.

Télen érdemes autónkat mindig teletankolni, így ha elakadunk, legalább fűteni tudunk. Jó, hogyha van nálunk néhány dolog az autóban. Úgy, mint az indító-, ismertebb nevén a bikakábel, fagymentesítő zárolajozó, vontatókötél, jégkaparó, elemlámpa, valamint egy takaró.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …