2024. április 24., szerda
FONTOS

Dian Richárdé az év legjobb magyar méze

Mohácsi Klaudia, az idei év mézkirálynőjének köszöntésével kezdődött a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál szakmai napja pénteken a városháza dísztermében.

Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kiemelte, a méhészek sosem voltak restek példát venni méheikről. A virágport gyűjtögető rovarokhoz hasonlóan igencsak dolgosak és szemmel láthatólag igen nehezen viselik a tétlenséget is.

Az első mézfesztivált 2008. december 12-én rendezték meg a civil házban, egy évvel később már a művelődési központ is csatlakozott a helyszínekhez. Abban az évben volt először fáklyás felvonulás is. Görgényi Ernő hangsúlyozta, azóta a fesztivál egy civil kezdeményezésből a város egyik fontos, meghatározó rendezvényévé vált, a karácsonyi szezon biztos pontjává. A szervezők, a Békés Megyei Méhész Egyesület elkötelezettségét jól mutatja, hogy az utóbbi két év nehézségei ellenére is életben tartották a programot és vásár nélkül is megrendezték a versenyt. A jelentkezők száma ez idő alatt is emelkedett. Idén pedig ismét személyesen találkozhattak a szakemberek.

A pénteki eseményen Kovács Andor, körzetvezető falugazdász előadásában átfogó képet adott a hazai méhészet helyzetéről, illetve az agrárium és a méhészet kapcsolatáról, annak kölcsönhatásairól.

Szombaton méhészeti vásár fogadta az érdeklődőket az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Már hagyomány, hogy megkoszorúzzák Göndöcs Benedek szobrát. Az apátplébános 1878-ben alapította meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet.

Az esemény délután PowerBeat ütőegyüttes műsorával és a Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérem átadásával folytatódott. Idén Árgyelán János, Petrucza Zoltán és Varga János vehették át az elismerést. Ezt követően hirdették ki az “Év kiváló Magyar méze” verseny eredményeit.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kiemelte, ínséges időszakot élnek a méhészek, a megtermelt méz nagy részét még mindig hordókban exportálják. Ezért van szükség ezekre a rendezvényekre, mint amilyen a gyulai is, hogy felhívják a hazai lakosság figyelmét, milyen kincs van a kezünkben.

Az akácmézek kategóriájában megosztva érdemelte ki az első helyet Dian Richárd és Hegedűs Gábor. A repcemézek kategóriában Gál Balázs Sándor méze győzött. Vegyesmézek között Dian Gergő méze bizonyult a legjobbnak. A fajtaméz kategóriában Hanzel Róbert hársméze lett az első. Egyéb fajtaméz kategóriában az első helyet Tojzán Zoltán facélia méze kapta. Napraforgóméz kategóriában Jó István lett az első. A különleges kategóriában Alb György mogyorós-csokoládés méze győzött. A Gyula Televízió különdíját Koczka Zsolt fahéjas repceméze kapta. Az esztétikus megjelenésű termék címet pedig a Bodnár méhészet vehette át.

Az év kiváló magyar méze verseny győztese ebben az évben Dian Richárd csővári méhész akácméze lett.

Az idei megmérettetésre több, mint 160 méhész rekordszámú, 448 mintát küldtek be. A Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérem díjazottjai közül Árgyelán János és Petrucza Zoltán felajánlotta az elismeréssel járó összeget a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány részére.

 

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …