2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Kiss-Rigó László püspök üzenete

Tisztelt Olvasòk, Kedves Testvèrek!

„Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek!”

A mondat 2000 évvel ezelőtt hangzott el, meghirdetve karácsony üzenetét. A Megváltó érkezése, megszületése Betlehemben valóban annak a kinyilvánítása Isten részéről, hogy Ő szereti a világot, amit létrehozott, szereti az embert, akit szabadnak teremtett, közösséget vállal vele, partnernek tekinti, magához emeli, saját életének részesévé teszi. Aki ezt felismeri és elfogadja, viszonozza Isten szeretetét, az hálás szívvel dicsőíti Istent, és békességben él embertársaival. Aki ezt elutasítja, vagy nem akar tudomást venni róla, az valódi cél nélkül bolyong a világban, lehet, hogy egyszer „fent”, de többnyire „lent”, és a végeredmény a semmi.

Napjainkban karácsonyt, Jézus születését a világban sokan, szinte mindenhol ünneplik, nem csak Jézus követői, a keresztények. Legtöbbüknek fogalma sincs arról, hogy mit vagy kit ünnepelnek. De gondoljunk most csak a keresztényekre. Milyen furcsa lenne az a helyzet, hogy egy családban tudatosan készülnek egy közvetlen családtag születésnapjára ajándékokkal, ünnepi vacsorával, de az ünnepeltnek nem szólnak, nem is köszöntik, a vacsorát nélküle elfogyasztják, az ajándékokat maguk között elosztják. Olykor a keresztények is így ünneplik, így ünnepeljük a karácsonyt. Megfeledkezünk arról, hogy az ünnepelt itt van köztünk, nélküle, az Ő bevonása nélkül értelmetlen az ünneplésünk. Ő valóban itt van velünk, nemcsak karácsonykor, hanem mindig, állandóan, végérvényesen. Itt van velünk élő szavával a szentírásban, az eukarisztia kenyerében és láthatatlan, de valódi jelenlétével a testvéri közösségben. Ilyen szempontból van értelme ünnepelnünk születését.

Karácsony azt is megmutatja nekünk, hogy mi az ember igazi értéke, értékes-e minden ember. A napokban emlékeztünk meg az Emberi Jogok Világnapjáról. Folyamatos párbeszéd, vita folyik arról filozófiai, jogi, ideológiai és akadémiai szinten, hogy mi az egyetemes emberi méltóság, az egyetemes emberi jogok alapja. Sok elmélet, okos gondolat megfogalmazódik. De mi, keresztények tudjuk, hogy a mindenkinek kijáró emberi méltóság és a mindenkit megillető emberi jogok igazi alapja az a tény, hogy Isten Jézus Krisztusban felvette emberségünket, és kivétel nélkül az egyetemes emberiség minden tagjával közösséget vállalt.

A köztelevízió egyik csatornáján immár évek óta a karácsony előtti napokban folyik egy meghirdetett karitatív akció, mely egy egésznapos műsorral zárul: Jónak lenni jó. Kívánom, hogy az idei karácsony ünneplése közben mindannyian rádöbbenjünk: jónak lenni nemcsak karácsonykor, hanem mindig jó, sőt, embernek lenni mindig jó, mert megszületett és testvérünk lett a Megváltó.

Áldott, boldog karácsonyt és valódi értékekben gazdag új esztendőt kívánok a Szeged-Csanádi Egyházmegye közössége minden tagjának!

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …