2024. április 20., szombat
FONTOS

Veszélyes szabálytalanságokat rögzítettek a rendőrség kamerái Békésben

 

A szabálytalanság növeli a közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázatát, és ha megtörténik a baj, a biztonsági eszközök csökkenthetik a sérülés súlyosságát.

Annak ellenére, hogy a rendőrség minden lehetséges fórumon igyekszik közvetíteni ezeket az alapvető balesetmegelőzési üzeneteket és egy-egy baleset, tragédia kapcsán is megfogalmazza a tanulságokat, mindig vannak, akik kockáztatnak. Békés vármegyében az elmúlt ünnepi időszakban, karácsonykor kirívó szabálytalanságot is rögzítettek a rendőrök.

Egy személygépkocsiban az első üléseken két felnőtt ült, a vezetőnek és a mellette utazónak sem volt bekapcsolva a biztonsági öve. Az utas ráadásul egy gyermeket tartott a karjaiban. Eközben az autóval 90 helyett 114 km/h sebességgel mentek. Ha nem lépik túl a sebességhatárt, az utas egy ütközés esetén akkor sem tudta volna megtartani, megóvni a gyermeket, ráadásul a saját testével szorította volna oda a műszerfalhoz.

Tavaly Békésben 14-en vesztették életüket közlekedési balesetben olyan járműben, amelyben biztonsági övet kellett volna használniuk, közülük 10-en nem voltak bekötve, úgy vesztették életüket.

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten arra kér mindenkit, hogy használja a biztonsági övet, a gyermekeket pedig az életkoruknak, magasságuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben, vagy magasítón vigyék!

Ha a gyermek igényli, akkor inkább üljön mellé a hátsó ülésre a felnőtt, ne próbáljon menet közben az első ülésről hátra fordulni, úgy foglalkozni a gyermekkel!

Ha csak ketten vannak, és a gyermek például beteg, a szülő nem tud a vezetésre figyelni, inkább kérjenek segítséget!

Szintén karácsonykor készült egy olyan felvétel is, amelyen egy 109 km/h sebességgel haladó autó vezetőjének az egyik kezében mobiltelefon van, úgy tűnik, a vezető megnéz valamit a telefon kijelzőjén. Ez rendkívül veszélyes, hiszen pillanatok alatt kialakulhat egy olyan helyzet, amire reagálnia kell, és akár néhány másodperc késedelemnek is nagy jelentősége lehet.

A közlekedési balesetek túlnyomó többsége emberi hiba, szabálytalanság miatt történik. A szabálytalankodók egy része tudja, hogy amit tesz, azt nem lehetne, de bízik abban, hogy nem lesz negatív következménye a tettének, őt nem érheti baleset. Vannak olyanok is, akik figyelmetlenek, nem veszik észre, hogy például elsőbbséget kellett volna adniuk, így eszükbe sem jut, hogy bármi rossz történhet.

A közúti közlekedés azonban veszélyes üzem, aki részt vesz benne, annak tisztában kell lennie a felelősségével. A gondatlanságnak tragédia, maradandó sérülés is lehet a következménye. Emellett pedig, aki súlyosan megszegi a szabályokat, és bár tisztában van vele, hogy nagyon veszélyes helyzetet teremt, látja, mi lehet annak a következménye, de ezzel nem törődik, büntetőjogi értelemben felmerül a szándékosság gyanúja. Ebben az esetben a jogi következmény is súlyosabb. Ilyen lehet például az, ha két autós gyorsan hajt, egymás mellett mennek, versenyeznek, az utat teljes szélességében elfoglalják. A közlekedési balesetek emberek, családok sorsát változtathatják meg, élethosszig tartó kihatásuk lehet.

A rendőrség ezért kéri, hogy tartsák be a szabályokat, az utakon legyenek türelmesek és óvatosak, hiszen mindenkit hazavárnak!

Nézze meg ezt is:

Helyszíni szemle miatt lezárják a Sarkad és Gyula közötti útszakaszt

A Gyulai Rendőrkapitányság 2024. április 19-én, pénteken 10 óra és 11 óra 30 perc között …