2024. április 24., szerda
FONTOS

Ideális lenne a földeken a hótakaró

Az elmúlt 150 év legnagyobb aszálya volt 2022-ben – emelte ki Ráki Zsolt. A Körös-Maros Biofarm Kft ügyvezetője elmondta, a tavaszi vetésekből kevés termést takaríthattak be. Jellemzően emiatt az őszi vetésekre fókuszáltak, hogy az állatállományt ellássák takarmánnyal.

Ráki Zsolt kiemelte, mind a négy évszakban kell küzdeni, és egyben alkalmazkodni is. Hangsúlyozta, örülnek az elmúlt időszak csapadékos időjárásának, hiszen tapasztalatai szerint az esők kellőképpen feltöltötték a talajt nedvességgel. Ráki Zsolt kiemelte, a jelenlegi téli tavasszal szemben sokkal ideálisabb lenne a földeken a hótakaró. Ha ez nem következik be, akkor az hatással lesz az aratásra. A növényekre élettani szempontból kedvezően hat a hótakaró, ez az esetleges kemény fagyoktól és a kártevőktől is megvédené a kultúrákat.
A tavalyi év aszályos időszaka után öntözőrendszer kiépítését tervezik a Körös-Maros Biofarm területén.

Ráki Zsolt kiemelte, 2023-ban sem számítanak más időjárásra, mint ami a korábbi időszakot jellemezte. Tavaly télen már elkezdődött a csapadékhiányos időszak, melyhez képest az idei év jobban indult.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …