2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Jövő héttől szállítják el a megmaradt karácsonyfákat

E hét vége felé leszedik a gyulai közterületein található karácsonyi fényeket, majd azután nem sokkal, várhatóan a jövő hét elején a köztéri karácsonyfákat is elbontják a közüzemi kft és a kulturális központ munkatársai. Ezeket a növényeket rászorulók kapják meg.

Vízkereszt után megkezdődik a lakosság által kihelyezett karácsonyfák begyűjtése is, e tekintetben idén jelentős változás nem várható, de más rendszer működik a lakótelepeken és a kertvárosi övezetekben.

A fák begyűjtésével kapcsolatban Bányai György üzemvezető helyettes arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy mivel a növények a komposztálótelepre kerülnek, vagyis újrahasznosítják ezeket, ezért lehetőleg csak maga a fa legyen kihelyezve mindenféle dísz és egyéb tartozék nélkül.

Gyulán, az Elek felé vezető út mellett található komposztáló telepen évente 3-4 ezer tonna zöldhulladékot dolgoznak fel a közüzemi kft munkatásai. A komposztálás során egy rövidebb, tárolási időszak után hetente megforgatják a halmokat, hogy a baktériumok, gombák megfelelő hatásfokkal dolgozzanak, ehhez pedig megkapják a megfelelő mennyiségű oxigént. Az utóérlelőbe kerülő anyag 7-8 hónap alatt teljesen földszerűvé válik, de ez még átmegy a rostán és csak utána viszik a közterületi virágágyásokba, vagy teljesítik a lakossági megrendeléseket. Ezen a telepen egy év alatt valamivel több, mint ezer tonna komposztot állítanak elő.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …