2024. április 23., kedd
FONTOS

Kovács Tamás: megbocsátani kell, felejteni nem szabad!

Aradszki Anna közreműködésével idézték fel a 78 évvel ezelőtti eseményeket vasárnap délelőtt. A németvárosi Szent József templomban Kovács Péter plébános mutatott be szentmisét a málenkij robotra elhurcolt gyulaiakra emlékezve.

Czeglédi Katalin es Bíró Tamás produkciója után Kovács Tamás, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Békés vármegyei igazgatója tartott beszédet, melyben felidézte, az itteni svábok 1723 után kezdtek betelepülni, miután több kedvezmény mellett három év adómentességet kaptak. Ők térségünk fejlődésében jelentős szerepet játszottak.

Kovács Tamás a németekkel szembeni erőszakos fellépést tudatosan szervezett etnikai tisztogatásnak nevezte, mely Európában, békeidőben közel három millió áldozattal járt.

A kitelepített és megbélyegzett emberek nem tehettek a második világháborúról, ők bűn nélkül lettek megbélyegezve, miközben Gyulán Apor Vilmosnak köszönhetően a Harmadik Birodalom érdekeit képviselő Volksbund sem erősödött meg. Kovács Tamás hangsúlyozta, megbocsátani kell, felejteni viszont nem szabad, emlékeznünk kell arra, mit tettek honfitársainkkal.

Az esemény végén a résztvevők megkoszorúzták a templom mellett lévő emlékművet. Mint ismert, a második világháború után a magyarországi németek jelentős részét hurcolták el kényszermunkára a Szovjetunióba, Gyuláról 53 vagonban mintegy 550 embert vittek a Donyec-medence szénbányáiba. Közülük 64-en soha nem tértek haza.
 

 

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …