2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Közel 30 mázsa hal pusztult el tavaly a Wesselényi-tóban

 

A tavalyi év aszályos időszaka a városban található záportározókra is kedvezőtlen hatással volt.

Nem esett érdemi csapadék hosszú hónapokig, ezért a városi körtöltés mellet található tavak, a Kisökörjárás 2, a Poklás-csatorna, a Hunyadi-, az Erkel-, valamint a Rákóczi-tó és a Hősök tava is vízhiánnyal szenvedett. A Wesselényi-tó Gyula legnagyobb záportározója, a valamivel több, mint 4 hektáros vízfelülettel. Ennek nincs közvetlen vízutánpótlása, így a 2022-es év aggasztó volt. A körtöltés mellett található tavakhoz tudtak némi friss vizet biztosítani a Fehér-Körösből az Élővíz-csatornán keresztül. A Wesselényi-tó nem tartozik ezek köré, így itt felkészültek a legrosszabbra. Ebben az esetben olyan mértékben lecsökkenhet a víz szintje, és olyan zöldalga burjánzás történhet, hogy elfogy az oxigén, a halak pedig elpusztulnak.

Kónya István kiemelte, a tó környékén lakók jelezték, hol találhatnak hal tetemeket, napokon keresztül szedték őket. A város területén található önkormányzati tulajdonú tavakat 2005 óta folyamatosan bérbe adják 15, illetve 20 évre. Kónya István elmondta, az évek alatt komoly fejlesztések történtek a tavak körül. A bérlők saját magukénak érzik a tavakat és azok környezetét, emellett a horgászok is fegyelmezettek. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, 17 év munkája veszett kárba 2022-ben.

Kónya István kiemelte, az anyagi kár mellett a legnagyobb veszteség az ökológiai pusztulás a Wesselényi-tóban. Egy 60 kilogrammos harcsa, vagy egy 15 kilogramm súlyú amúr nem egyik napról a másikra nő meg ekkorára. Hogyha bizonyos halfajok kisebb mennyiségben jelennek meg a vízben, az egyéb halak pedig elszaporodnak, akkor könnyen megbomlik a biológiai egyensúly. Be kell állítani a tóban a halmennyiséget, az egyedszámokat, a súlyméreteket. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, a későbbiekben Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból szeretnék tovább bővíteni a belterületi csapadékvíz elvezető rendszert. A Wesselényi-tó vízfrissítési lehetősége is a tervek között szerepel. Közvetlenül az Erkel tóból csővezetéken vinnék át a friss vizet.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …