2024. július 14., vasárnap
FONTOS

Fontos, hogy a téli időszakban is érvényesüljön az utakon a látni és látszani elv

Egyrészt látnia kell a többi közlekedőnek, hogy mi érkezünk, másrészt pedig magunknak is látnunk kell.

Kerékpárosok esetében sokszor visszatérő probléma, hogy nincsennek kellőképpen kivilágítva. Úgy gondolják, hogy a közvilágításban látják őket, ez azonban nem igaz. Attól, hogy még csak szürkület van és ők látnak előre, attól még nem biztos, hogy a többi közlekedő őket időben észre fogja venni.

Gépjárművek esetében fontos megemlíteni a nappali menetfényt, amely automatikusan felkapcsolódik, amikor gyújtást adunk. Viszont a tompított fényszóró és a nappali menetfény használatánál különbséget kell tenni a funkciók között.

Szombati Andrea kiemelte, kérik az autóvezetőket, hogy mindenképpen használják a tompított világítást, amikor ezt a szabály előírja. A KRESZ is előírja a tompított fényszóró használatát, ami a jelenlegi időjárási körülmények között különösen fontos még nappali fényviszonyok mellett is.

A KRESZ előírása szerint a forgalomban résztvevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. A ködfényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát sokan használják, de sok esetben nem megfelelően. Ugyanis csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha azt a látási viszonyok indokolják, mint például a ködös, párás időjárás. Azonban nem megfelelő használat mellett könnyen elvakíthat más sofőröket, ezért ne kapcsoljuk fel éjszakai csapadékmentes időben, forgalomban, lassú haladáskor, különös tekintettel akkor, ha valaki folyamatosan mögöttünk vagy előttünk halad.

Nézze meg ezt is:

Pestises sertéseket szállított egy román férfi Békésben

  Megdöbbentő dologgal szembesültek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Békés vármegyében, …