2024. április 23., kedd
FONTOS

Németországban is bemutatják a gyulai múzeum avar kori leleteit

Az ausztriai Schallaburg várkastélya után a németországi Halléban is bemutatják a gyulai Erkel Ferenc Múzeum által egy, a lovas nomád népek életét bemutató kiállításhoz kölcsönzött avar kori leleteket.

A nagyszabású kiállítás az új tudományos eredmények segítségével világít meg számos eddig rejtélyes szempontot a hunok, az avarok és a magyarok kapcsán. A szervezők megkeresésére a gyulai gyűjtemény ehhez olyan kora avar kori lószerszám darabokat, melyeket 1993-ban egyetemistaként Liska András talált meg Gyulavári határában.

Ezek a leletek azért különlegesek, mert ebből a típusból ez az egyetlen, mely Magyarországon hiteles körülmények között került elő. A lószerszámok egy temetkezéshez kapcsolódnak, de a történet érdekessége, hogy a temetkezés pontos helye azóta sem került elő, ellenben a halotti tor maradványaival. Ennek részei lehettek a lószerszámok. Akkoriban a nomád népeknél bevett szokás volt, hogy az elhunyt harcos lovát is leölték. Az állat maradványait általában nem a sírba, hanem egy külön gödörbe temették, ezt máglyaleletnek is nevezi a szakmai terminológia, ilyen a gyulavári leletegyüttes is, vagyis igazi kuriózumról beszélhetünk, ahogy sikerként értékelhető a gyulai múzeum tárgyainak jelenléte egy nemzetközi kiállításon is.

A leleteket a gyulai, Almásy-kastélyban rendezett kiállítás után tavaly áprilisban mutatták be Ausztriában, december 16 óta viszont már a hallei Őstörténeti Múzeumban láthatja a közönség egészen június 25-éig. A gyulai múzeum műtárgyai hazaérkezésüket követően visszakerülnek a régészeti tárba.
 

Nézze meg ezt is:

Szerdától tesztüzem – már látogatható a Ladics-ház

Célegyenesbe ért a Ladics-ház korszerűsítése, a napokban az utolsó simításokat is elvégezték a szakemberek. A …