2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Öt éve hordják a könyveket a szórványba

Öt éve alapították Pocsay Gábor vezetésével Gyulán a Könyvet a szórványba! mozgalmat, Gyula rendszerváltás utáni első polgármesterével ezen apropóból beszélgettünk a Gyula Tv stúdiójában.

A program szűk körben indult, de az idők során alaposan megerősödött, hiszen a gyulai és békéscsabai központ mellett számos budapesti és vidéki helyszínen, vagyis határainkon innen összesen 25 ponton gyűjtik a könyveket a határon túl, szórványban élő magyarok számára. Mindehhez társult 21 határon túli helyszín is.

Pocsay Gábor kiemelte, az eljuttatott könyvek, és a kialakult személyes kapcsolatok mind erőt adnak a szórványban élő magyar embereknek, és segítséget nyújtanak számukra magyarságuk megélésében, megtartásában, egyben érezhetik azt is, hogy az anyaország törődik velük. Hangsúlyozta, csak olyan kötetet visznek el a határon túl élő magyaroknak, melyek megfelelő színvonalat képviselnek.

Öt év alatt több tízezer könyvet vittek el a határon túl, idegen nyelvi közegben élő magyar emberek számára. A folytatásban a  cél a program kereteinek további bővítése, a kapcsolódó intézmények, személyek számának növelése.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …